Vijesti

U Sarajevu se održava Kongres Evropske komisije za sigurnost saobraćaja u oružanim snagama (ECRAF)

12.9.2013

U Sarajevu se od 10. do 13.09.2013. godine održava Kongres Evropske komisije za sigurnost drumskog saobraćaja u oružanim snagama (The European Commission for Road Safety in Armed Forces-ECRAF), na kojem učestvuje 24 delegata iz 14 zemalja (Belgija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Finska, Francuska, Holandija, Izrael, Njemačka, Norveška, Rumunija, Slovačka, Srbija, Švedska).

Glavna tema ovogodišnjeg kongresa ECRAF-a je “Civilno-vojna saradnja u oblasti sigurnosti saobraćaja“. Kongres je sa radom počeo 11.09.2013.godine, kada je i zvanično otvoren u Domu OS BiH u Sarajevu. Kongres je otvorio brigadni general Senad Mašović, zamjenik Načelnika ZŠ OS BiH za resurse, koji u prigodnom obraćanju zaželio uspješan rad delegatima kongresa i ujedno održao prezentaciju na temu “CIMIC u OS BiH sa težištem na saobraćaj i transport“.

Programom održavanja Kongresa, pored prezentacija o iskustvima i dostignućima u civilno-vojnoj saradnji u oblasti sigurnosti saobraćaja u zemaljama članica ECRAF-a, predviđen je i niz drugih aktivnosti, od kojih se izdvaja zvanična posjeta delegata Kongresa MUP-u FBiH i Ministarstvu sigurnosti BiH 12.09.2013.godine, koja se realizovala u Domu policije Sarajevo, gdje je prof.dr. Osman Lindov, ispred Ekspertnog tima za sigurnost saobraćaja, održao prezentaciju na temu “Strategija sigurnosti saobraćaja - policijski aspekti“.

Dana 12.09.2013.godine aktivnosti Kongresa ECRAF-a (prezentacija opreme i softvera iz domena sigurnosti transporta od kompanija VIDUM Norveška i ITURAN Izrael) pratili su i oficiri za transport iz komandi i jedinica OS BiH, kao i predstavnici državnih i entitetskih organa i institucija, predstavnici firmi i obrazovnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja.

Osim toga, zadnjeg dana Kongresa 13.09. 2013. godine održat će se godišnja Generalna skupština ECRAF-a, na kojoj će se, pored ostalog, realizovati i izbori za novo rukovodstvo ECRAF-a (predsjednika ECRAF-a i 2 člana Izvršnog komiteta).

Ovogodišnjim Kongresom predsjedava pukovnik OS BiH Ernes Heleg, zamjenik predsjednika ECRAF-a, koji je u svom uvodnom obraćanju delegatima Kongresa, pored dobrodošlice i ugodnog boravka u Sarajevu i BiH, iskazao zahvalnost članicama ECRAF-a na ukazanom povjerenju Oružanim snagama BiH za organizaciju i održavanje ovogodišnjeg Kongresa ECRAF-a u BiH, čime su, pored ostalog, priznati napori i dostignuća OS BiH u domenu unapređenja sigurnosti vojnog saobraćaja.

Ured za odnose s javnošću                                                                                                                                                      

tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA