Ured katoličkog dušobrižništva

U Tarčinu obilježen sveti Ivan Kapistran, zaštitnik sarajevske vojne kapelanije

24.10.2019

Dan svetog Ivana Kapistrana, zaštitnika vojne kapelanije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i Operativne komande OS BiH svečano je obilježen u srijedu 23. oktobra 2019. godine u Tarčinu.

Misno slavlje u tarčinskoj crkvi svetog Ivana Krstitelja predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, uz koncelebriranje glavnog vikara Vojnog ordinarijata MO BiH Željka Čuturića i vojnih kapelana OS BiH.

Svetoj misi je prisustvovala i ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, uz pomoćnika ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zorana Šajinovića, zamjenika načelnika za operacije Zajedničkog štaba OS BiH generalmajora Ivicu Jerkića i komandanta Komande za podršku OS BiH generalmajora Marka Stojčića te službenika MO BiH i pripadnika OS BiH katoličke vjeroispovjesti na dužnosti u Sarajevu, Rajlovcu, Palama, Butilama i Pazariću.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, kardinal Puljić je podsjetio na život svetog Ivana Kapistrana iz 15 vijeka, u vrijeme Osmanlijskih osvajanja, koji je ušao u Franjevački red i po svoj Evropi provodio apostolski život, utvrđujući kršćanstvo i pobijajući krivovjerje. Umro je u Iloku u Hrvatskoj godine 1456. godine, gdje je sokolio kršćansku vojsku koja je odbijala mnogobrojniju vojsku osvajača.

Kadrinal Puljić je napomenuo da je sveti Ivan Kapistran gajio ljubav prema vjeri, životu i porodici te vojnicima u naslijeđe ostavio ljubav prema domovini, kao i spremnost na njenu odbranu.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

8 FOTO GALERIJA