Ured katoličkog dušobrižništva

Pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na molitvenom pohodu Bobovcu „Molitva za Domovinu“

28.10.2019

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić i vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić, predvodili su u subotu 26. oktobra 2019. godine katolike pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na njihovom šesnaestom vojno-policijskom molitvenom pohodu „Molitva za Domovinu“ na Bobovcu.

Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz prisustvo predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, zvanica svih nivoa vlasti među kojima i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i drugi. Pored katolika pripadnika MO i OS BiH, među kojima su bili i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i generali Tomo Kolenda i Marko Stojčić, prisutni su bili i glavni vikar Vojnog ordinarijata Republike Slovenije i glavni vikar vojnog ordinarijata MO BiH Željko Čuturić, te predstavnici policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim nicoima. Također, u molitvenom pohodu su učestvovali i 22 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, ambasador RH u BiH NJ.E. Ivan Sabolić, kao i vojni atašei u BiH iz SAD, Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

 

Molitveni pohod „Molitva za domovinu“ započeo je molitvenom procesijom hodočasnika od rijeke Bukovice do Bobovca, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metroplit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

 

Mons. Tomo Vukšić je u svojoj  prigodnoj propovijedi, između ostalog, istakao: „Za tu lijepu tradiciju našeg okupljanja u molitvi, ovom svetom Misom zahvaljujemo Gospodinu Bogu, što nas je obdario blagoslovom ustrajnosti. Hvala mu i za kušnje i otpore, koje je pripuštao, jer nas je po njima u svojoj promisli odgajao da budemo ustrajni, ali i ponizni, skromni, i pobožni.“

 

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobar 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je osamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i šesnaesto vojno hodočašće na Bobovac.

 

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: 
info@mod.gov.ba

24 FOTO GALERIJA