Ured katoličkog dušobrižništva

Uskrsna ispovijest za djelatnike MO BiH i pripadnike OS BiH

25.3.2021

U sarajevskoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koja se nalazi u sklopu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa upriličena je uskrsna priprava i ispovijest za pripadnike Oružanih snaga BiH i djelatnike Ministarstva odbrane BiH.

Uskrsnu pripravu za veliku ispovijest započeli smo pobožnošću križnog puta, kao i svake korizmene srijede. Za ispovijest su pomogli trojica svećenika: fra Stipan Radić, gvardijan franjevačkog samostana na Bistriku, vlč. Luka Brković, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, te vlč. dr. Oliver Jurišić, profesor na KBF-u u Sarajevu.

Nakon pobožnosti križnog puta slavili smo svetu misu koju je predvodio vlč. Josip Tadić, kancelar u Vojnom ordinarijatu BiH. Mons. Željko Čuturić, glavni vojni kapelan u OS BiH, vjernicima je uputio uskrsnu poruku nadbiskupa mons. Tome Vukšića, apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH.

Nadbiskup Vukšić je u svojoj uskrsnoj poruci spomenuo svijetli primjer pobožnog i bogobojaznog sv. Josipa, kojemu je ova godina i posvećena.

Kreativna hrabost je krasila sv. Josipa na koju je pozvan svaki čovjek tokom cijelog života. On nije ustuknuo pred teškim problemima i izazovima. Kušnju je shvatio kao priliku za reagirati hrabro i tražiti rješenje. Život mu je krasilo povjerenje u providnost Božju. A njegovo iskustvo i nas želi poučiti kako u poteškoćama mnogi otkriju neke vlastite sposobnosti za koje nisu ni znali da ih imaju.

„Crkva svetoga Josipa časti kao samozatajnoga i neumornoga sveca, koji je vrlo bliz životu običnoga čovjeka. Časti ga kao čuvara Otkupiteljeva, hranitelja svete Obitelji, zaručnika Marijina, zaštitnika Crkve, zagovornika za sretnu smrt te primjera i zagovornika radnika.“

Nadbiskup Vukšić je naglasio: „Vjerujemo da sveti Josip, svojim zagovorom, nastavlja štititi i pomagati također novu svetu obitelj, cijelu Crkvu koja je tijelo Kristovo, kao i svakoga njezina člana. Vjerujemo također da dragi Bog, u svojoj providnosti, i u sadašnjim teškim prilikama opasne zaraze šalje nove „Josipe“, odnosno svoju pomoć po običnim ljudima koji, kao nekada sveti Josip, obično ne pričaju mnogo niti su na naslovnim stranicama, ali djeluju predano, samozatajno i skromno, pokazujući veliku hrabrost i sposobnost dok se izravno izlažu opasnostima i velike probleme pretvaraju u priliku za ljubav i solidarnost s ljudima u potrebi.“

Info - Ured katoličkog dušobrižništva

8 FOTO GALERIJA