Ured katoličkog dušobrižništva

U Tarčinu obilježen sveti Ivan Kapistran, zaštitnik sarajevske vojne kapelanije

20.10.2021

Dan svetog Ivana Kapistrana, zaštitnika vojne kapelanije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i Operativne komande OS BiH svečano je obilježen u srijedu, 20. oktobra 2021. godine u Tarčinu.

Sveto misno slavlje u tarčinskoj crkvi svetog Ivana Krstitelja predvodio je apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH monsinjor Tomo Vukšić, uz koncelebraciju vojnih kapelana OS BiH.

Misi je prisustvovao zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Marko Stojčić, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda te brojni pripadnici MO BiH i OS BiH katoličke vjeroispovijesti na dužnosti u Sarajevu, Rajlovcu, Palama, Butilama i Pazariću.

Svetom misom u Tarčinu vjernici su se podsjetili na život svetog Ivana Kapistrana iz 15. vijeka, koji je u vrijeme osmanlijskih osvajanja ušao u franjevački red i po svoj Evropi provodio apostolski život, utvrđujući kršćanstvo i pobijajući krivovjerje. Umro je u Iloku u Hrvatskoj 1456. godine, gdje je sokolio kršćansku vojsku koja je odbijala mnogobrojniju vojsku osvajača.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA