Ured katoličkog dušobrižništva

Tradicionalni božićni koncert Ministarstva odbrane BiH u Domu OS BiH u Sarajevu

13.12.2021

U povodu obilježavanja predstojećeg blagdana Božića, Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, 13. decembra 2021. godine u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu, upriličio tradicionalni božićni koncert Ministarstva odbrane BiH.

Zbog pandemije COVID-19, i ove godine božićni koncert Ministarstva odbrane BiH је održan sa manje zvanica i gostiju, a u ovoj prilici blagdanske poruke uputili su zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić i nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH monsinjor dr. Tomo Vukšić. Božićnom koncertu prisustvovao je i generalski kor Oružanih snaga BiH.

Oni su svim djelatnicima MO BiH i pripadnicima OS BiH katoličke vjeroispovijesti zaželjeli čestit Božić, a svima ostalima sretnu i uspješnu predstojeću 2022. godinu.

„U ovom vremenu iščekivanja Božića, potrebno je nanovo promisliti o onome šta u životu činimo i tražiti načina biti još jači oslonac jedni drugima. Zajedništvo u činjenju dobrih djela, ali nadasve iskrenost i toplina odnosa među svim narodima, danas je naročito potrebna“, rekao je ovim povodom zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić. On je naglasio da tu vrijednost zajedništva u našem društvu posebno svjedoče pripadnici OS BiH svojim svakodnevnim provođenjem zadataka i misija, podrškom jednih drugima i iskrenim pristupom i međusobnim razumijevanjem različitosti.

Monsinjor Tomo Vukšić je svim stanovnicima BiH uputio najljepše želje uz blagdan Božić, sa željom da nađu snage prebroditi sve teškoće ili bolesti. Uvažavajući činjenicu da se i mi i naša domovina nalazimo u složenom vremenu punom izazova, monsinjor Vukšić je uputio i prigodnu molitvu u kojoj je molio Gospodina Boga, vječnu mudrost i ljubav, da svim ljudima, a posebno onima koji u našoj zemlji donose političke odluke, da dovoljno mudrosti i razbora, strpljenja i spremnosti za uzajamno poštivanje i dijalog, kao jedini prihvatljiv način u traženju pravednih rješenja za teška pitanja.

„Neka svi nauče da teške riječi i uvrede ne doprinose očuvanju mira, niti omalovažavanje drugih i preglasavanje malobrojnijih doprinosi uspostavi društvene sloge i pravde, koje direktno ugrožava svaki oblik diskriminacije“, naglasio je dr. Vukšić u svom obraćanju.

U prigodnom jednosatnom programu, uz Vojni orkestar OS BiH pod dirigentskom palicom maestra Filipa Miloševića i pukovnika Tomislava Sušca nastupila je sopranistica Vedrana Šimić i klapa „Ero“. Izvodili su kompozicije bečke klasike, odlomak iz opere „Cavalleria Rusticana“, hrvatske božićne pjesme, kao i obrade modernih božićnih pjesama u pop i rock stilu.

Televizijski snimak koncerta će Ministarstvo odbrane BiH učiniti dostupnim svim zainteresiranim medijima da ga emitiraju u danima blagdana, a božićni koncert MO BiH će se moći pogledati i na You Tube kanalu Ministarstva odbrane BiH. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

4 FOTO GALERIJA