Obuke u zemlji i inostranstvu

Konferencija o obuci Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u 2010. godini

18.2.2011

U Domu OS BiH u Sarajevu 18.02.2011. godine održana je četvrta godišnja Konferencija o obuci u OS BiH u 2010. godini. Konferenciji su prisustvovali ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić i zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Živko Marjanac.

U Domu OS BiH u Sarajevu 18.02.2011. godine održana je četvrta godišnja Konferencija o obuci u OS BiH u 2010. godini. Konferenciji su prisustvovali ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić i zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Živko Marjanac.
Pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH, generalskog kora OS BiH na čelu sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnikom Miladinom Milojčićem i komandanata jedinica OS BiH, rad Konferencije pratili su i pozvani gosti, predstavnici NATO štaba u Sarajevu, EUFOR-a i predstavnici vojno-diplomatskog kora.

Konferenciju o obuci uvodnim izlaganjem otvorio je general-pukovnik Miladin Milojčić u kome je rekao da je zadovoljan rezultatima izvedene obuke u 2010. godini, naglasivši da je i ove godine proces obuke bio praćen određenim problemima, ali da oni nisu bili takve prirode i da nisu imali bitnog uticaja na kvalitet obuke. Posebno je zahvalio predstavnicima NATO štaba, EUFOR-a, MPRI-a i ostalim, koji su se sa svojim timovima, ili na druge načine aktivno uključili u proces obuke pripadnika OS BiH. Zaključio je da ovakav vid zajedničke obuke daje izvanredne rezultate i najavio nastavak ovakvog vida saradnje i u 2011. godini.
Komandanti Operativne komande i Komande za podršku OS BiH prezentovali su ministru Cikotiću i zamjeniku ministra Marjancu postignute rezultate u obuci komandi i jedinica OS BiH u 2010. godini.
Komandant OK OSBiH general-major Anto Jeleč je posebno naglasio postignute rezultate u obuci jedinica za mirovne operacije, gdje je ukazao na probleme koje prate ovu obuku i predložio mjere za otklanjanje nedostataka u nadležnosti Zajedničkog štaba OS BiH.
General-major Mirsad Gutić, komandant Komande za podršku, težišno je referisao o institucionalnoj obuci i materijalnoj bazi obuke, sa aspekta dostupnosti, utrošenih i nedostajućih materijalno-tehničkih sredstava za obuku.

Obraćajući se učesnicima Konferencije ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić je rekao da, iako je obuka OS BiH u 2010. godini bila praćena određenim problemima i nedostacima, Ministarstvo odbrane BiH je zadovoljno stepenom realizacije planova obuke i ocjenom obučenosti pripadnika OS BiH.
„Očekujem da će obuka u ovoj godini imati bolji kvalitet, u kom cilju dodatni napori u ovoj oblasti moraju dobiti na značaju, jer još ne možemo reći da smo dostigli takav nivo obuke sa kojim smo u potpunosti zadovoljni”, rekao je, između ostalog, u svom obraćanju ministar Cikotić.

Ured za odnose sa javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba