Obuke u zemlji i inostranstvu

Obuka pilota instruktora letenja u 1. helikopterskom skvadronu

6.4.2011

U skladu sa naređenjima pretpostavljenih komandi o davanju težišta na obuku, 1.helikopterski skvadron je, izvršavajući naređenje, postigao značajne rezultate realizujući završetak obuke sa novih 10 pilota instruktora letenja.

U skladu sa naređenjima pretpostavljenih komandi o davanju težišta na obuku, 1.helikopterski skvadron je, izvršavajući naređenje, postigao značajne rezultate realizujući završetak obuke sa novih 10 pilota instruktora letenja. Zbog potrebe da se stvori osnova za dalje obučavanje novih kadrova, u okviru jedinice je organizovana i uspješno završena obuka sa 10 pilota instruktora letenja u skladu sa odobrenim programima obuke za pilota instruktora letenja na helikopterima „Gazela“ i „Mi-8“.

Obuka je bila organizovana kroz teoretski i praktični dio, u kojima su budući instruktori morali savladati sva teorijska znanja i letačku praksu potrebnu za uspješno obučavanje pilota na helikopterima tipa „Mi-8“ i „Gazela“.

Teoretski dio preobuke je izvršen u periodu od 07.12.2009. do 23.12.2009. godine, a praktični od 25.01.2010.god. do 03.03.2011.godine, kada je i poslednji kandidat uspješno završio obuku za instruktora letenja. Kroz ovu obuku je prošlo po 5 pilota helikoptera na oba tipa helikoptera, a obuku su vršili instruktori za standardizaciju takođe iz sastava 1.helikopterskog skvadrona.

Time su stvoreni kvalitetni uslovi za obučavanje novih pilota helikoptera i popunu skvadrona, a to već daje rezultate kroz preobuku pilota aviona na helikopter „Gazela“, kao i pilotima koji su na misijskoj obuci.

Info – ZS i PVO