Obuke u zemlji i inostranstvu

Obuka sa pripadnicima SIPЕ

9.10.2012

2. Helikopterski skvadron iz sastava brigade ZS i PZO izvršio je 01.10.2012. godine teoretsku obuku na zemlji sa 40 pripadnika SIPE

2. Helikopterski skvadron iz sastava brigade ZS i PZO izvršio je 01.10.2012. godine teoretsku obuku na zemlji sa 40 pripadnika SIPE po sljedećim nastavnim pitanjima:
- Upoznavanje sa općim karakteristikama helikoptera i sigurnosnim procedurama,
- Brzo ukrcavanja i iskrcavanje,
- Upotreba brzog užeta i
- Procedure MEDEVAC,
Nakon toga, na letjelištu Rajlovac, izvršena je upotreba helikoptera Mi-8 MTV za podršku praktične obuke 16 pripadnika SIPE u spuštanju niz brzo uže. Za vrijeme izvršenja ovog praktičnog zadatka utrošeno je 1.0 sati resursa helikoptera.



U Lukavici je 02.10.2012. godine izvršena upotreba helikoptera Mi-8 MTV prilikom izvođenje generalne probe vježbe povodom obilježavanja dana SIPE. Tokom izvršavanja ovog zadatka utrošeno je 0.4 sati resursa helikoptera i tom prilikom je izvršeno prevoženje 9 pripadnika SIPA-e koji su učestvovali na vježbi.

Takođe, u Lukavici 04.10.2012. godine izvršena је upotreba helikoptera Mi-8 MTV za izvođenje vježbe povodom obilježavanja dana SIPЕ. Tokom izvršavanja ovog zadatka utrošeno je 0.6 sati resursa helikoptera i izvršeno prevoženje 9 pripadnika SIPE koji su učestvovali u vježbi.

Tokom izvršenja ovog zadatka posada se pridržavala svih propisanih mjera sigurnosti, a zadatak je protekao bez problema i vježba SIPE je uspjela u potpunosti.

Ostatak resursa od 3.0 sati za obuku SIPE biće utrošen u koordinaciji sa pripadnicima SIPE tokom mjeseca oktobra 2012. godine.

Info – br ZS i PZO