Obuke u zemlji i inostranstvu

Zajednička obuka pripadnika 1.pješadijskog bataljona i EUFOR-a

26.2.2014

U kasarni “Kozara” i na lokalnom poligonu za obuku na Manjači, od 17. do 20.02.2014. godine, pripadnici 2.pješadijske čete 1.pješadijskog bataljona izveli su zajedničku obuku sa pripadnicima EUFOR-a, koja je planirana Godišnjim planom obuke.

Na obuci je učestvovala jedinica jačine voda, sa 40 pripadnika, koja se nalazi u sastavu Turskog kontingenta EUFOR-a i jedan pješadijski vod iz sastava 1.pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH.

Zajednička obuka je izuzetno važna iz razloga što su pripadnici ove jedinice OS BiH pokazali obučenost i spremnost da zajedno sa vojnicima iz drugih zemalja ravnopravno učestvuju u obuci i drugim zadacima koji se pred njih postavljaju.

Tokom obuke izvođeni su zadaci u operacijama podrške miru u multinacionalnim jedinicama, sa akcentom na rad na kontrolnim tačkama, pratnji konvoja i kontroli dodijeljenog područja. Formirana su mješovita odjeljenja, što se pokazalo veoma korisnim, ali i zanimljivim, prvenstveno zbog prevazilaženja jezičkih barijera.

Pripadnici 2.pješadijske čete, kroz izvođenje zajedničke obuke, pokazali su vrlo dobru osposobljenost i veliku motivisanost za izvršenje dodijeljenih zadataka i zajedničko djelovanje u multinacionalnim jedinicama, koje se očekuje prilikom učešća u misijama podrške miru. Pokazali su odlično poznavanje i primjenu propisanih procedura tokom različitih događaja, koji su se izvodili  prema scenariju izvođenja zajedničke obuke.

Info-6.pbr