Obuke u zemlji i inostranstvu

Pripadnik OS BiH na "International Visitors Leadership Program" u SAD-u

5.8.2019

Na prijedlog Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, komandant Centra za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu OS BiH pukovnik Alem Kaplan predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom programu Vlade SAD-a za strane posjetioce "International Visitors Leadership Program" (IVLP) na temu “U.S. European Security Issues“ (Sigurnosni izazovi SAD i Evrope) koji je ove godine ugostio 19 učesnika iz 17 zemalja Evrope.

Namjena programa, koji je realizovan u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prije nekoliko dana, je da uspostavi uzajamno razumijevanje kroz komunikaciju na ličnom i profesionalnom nivou, a učesnici su potencijalni ili već izabrani lideri različitih profesija iz zemalja svijeta.

Ured za strane posjetioce Biroa za obrazovanje i kulturu State Departmenta u saradnji sa Međunarodnim uredom Meridijan koordinira i vodi aktivnosti koje su kroz program „U.S. European Security Issues“ počele 6. jula 2019. godine u Washingtonu i završene 26. jula 2019. godine u New Yorku.

Realizacijom programa izvršena je posjeta različitim vladinim i nevladinim organizacijama u jednom distriktu i pet država u SAD-a sa fokusom na teme iz oblasti sigurnosti između SAD i Evrope. Dodatno, učesnici su imali priliku da bolje upoznaju kulturni, društveni, ekonomski, politički, vojni i obrazovni način života u SAD-u.

Tokom posjete SAD-u, pukovnik Kaplan posjetio je Ambasadu BiH u SAD gdje se susreo sa vojnim atašeom brigadirom Zoranom Batarilom i Stalnu misiju BiH pri UN-u u New Yorku gdje je upriličen prijem kod ambasadora BiH pri UN-u Nj.E. Svena Alkalaja te vojnog savjetnika brigadira Jasmina Katice.

Info – ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA