Deminiranje

Deminerski bataljon OS BiH ostvaruje impresivne rezultate u operacijama protivminskog djelovanja

21.4.2014

Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH formiran je 2007. godine. Od tada do danas ova jedinica je ostvarila impresivne rezultate u operacijama protivminskog djelovanja tako da s ponosom ističu da OS BiH participiraju sa oko 20% u deminiranju površina u BiH.

Pripadnici ovog bataljona, koji broji 575 vojnih lica, među kojima je i 29 žena, od kojih dio učestvuje direktno u deminiranju, očistili su do sada oko 15,5 miliona kvadratnih metara miniranog zemljišta, pri čemu su pronašli i uništili skoro 3.000 minskih i neeksplodiranih ubojitih sredstava.
Vojnici Šaban Salihović iz Konjica i Goran Franjić iz Viteza rade kao demineri već nekoliko godina. Trenutno učestvuju u deminiranju brda Hum iznad Mostara. Ističu da je ovo zanimanje veoma opasno, ali i časno.

„Prije četiri godine sam počeo da radim kao deminer. Nije bilo lako prva tri mjeseca dok se nisam malo bolje uputio u posao, a u čemu su mi puno pomogle starije kolege. Morao sam proći osnovni deminerski kurs, a poslije toga i daljnje školovanje i usavršavanje“, kaže Salihović.
Na pitanje ima li straha prilikom ulaska u minsko polje, priznaje da ima, naročito ako je u pitanju teren s puno mina. „Ako je više mina, normalno je da je i strah veći, ali je veći i izazov. Čim ideš u polje, razmišljaš hoćeš li izaći živ iz njega. Treba biti strpljiv i raditi polako i po pravilima, jer svaki korak mimo toga može biti koban”, dodaje Salihović.

Njegov kolega Franjić radi tri godine u OSBiH kao deminer. I on ističe kako je ovo opasan i zamoran posao, ali i human, jer cilj je učiniti nešto dobro za građane kako bi se smanjio broj nesreća. Franjić je prije nekoliko dana završio školovanje i za instruktora za upozoravanje od mina. S tim zvanjem može predavati u školama te određenim ciljnim skupinama poput lovaca i planinara, koji su najugroženija kategorija od mina.