Deminiranje

Demineri OS BiH aktivni uprkos koronavirusu - nova tehnika deminiranja pokazuje rezultate

17.7.2020

Deminerski bataljon Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i u složenim okolnostima pandemije koronovariusa predvodi napore na uklanjanju mina zaostalih širom naše zemlje.

Nakon što je konačno riješeno pitanje neblagovremenog produženja akreditacije za izvođenje protivminskih aktivnosti, prouzrokovanim kasnim imenovanjem Komisije za deminiranje u BiH, Oružane snage BiH nakon tromjesečnog prekida, nastavljaju s deminiranjem i to po znatno učinkovitijom metodu „oslobađanja zemljišta“ (Land Release).

 

Za razliku od klasičnog metoda i tehničkog izviđanja šire površine, Land Release metod podrazumijeva da se, oslanjanjem na minske zapisnike i informatore, deminer ciljano upućuje na tačno poznatu lokaciju svake pojedinačne mine. Ako se mina ne pronađe na preciziranoj tački, dalje se potraga sistemski sa te tačke širi istražnim stazama. Ovo sve jest zahtjevnije za same deminere, ali je znatno brže.

 

Na lokalitetu Gojčin u općini Kalesija ovih su dana čelnicima Ministarstva odbrane i Ministarstva civilnih poslova BiH kao i EUFOR-a predstavljeni podaci prema kojima je prosječna produktivnost Deminerskog bataljona OS BiH do sada iznosila očišćenih tri do 3,5 četvornih kilometara godišnje, dok se novim pristupom očekuje, u saradnji s krovnom agencijom za uklanjenje mina BH MAC-om, godišnje osloboditi površinu od 35 do 42 četvorna kilometra. Površina koja se tradicionalnom metodom očisti za 1.448 radnih dana, novom metodom se deminira za 353 radna dana.

 

Oružane snage BiH inače su jedna od rijetkih vojski u svijetu koja uklanja mine ne po klasičnim vojnim, nego po iznimno zahtjevnijim humanitarnim kriterijima. U ukupnim postignutim rezultatima na godišnjem nivou u našoj zemlji, OS BiH učestvuju sa čak 30 posto i najveća su protivminska organizacija u nas. Od 2006. godine do danas, OS BiH su ukupno deminirale više od 36 miliona četvornih metara prostora, uklonjeno je više od 13.490 komada mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), i to bez i jedne deminerske nesreće.

 

Načelnik Uprave civilne zaštite Općine Kalesija Hazem Halilović ne krije zahvalnost Oružanim snagama BiH na naporima koji se čine u deminiranju ekonomski važnih prostora u ovoj općini.

„Od sredine 2018. godine Oružane snage BiH na našim su šumskim i poljoprivrednim gazdinstvima očistile više od 9.800 četvornih metara prostora, a pregledale ukupno 998.800 četvornih metara. Očekujemo da ćemo cijelo područje moći preuzeti očišćeno u mjesecu septembru ove godine, i velika hvala Oružanim snagama BiH, na tome,“ kazao nam je Halilović.

 

Pored ovog projekta, OS BiH rade na još tri projekta metodom Land Release u općinama Bihać, Kupres i Olovo. Također, OS BiH pružaju pomoć BH MAC-u na poslovima hitnog obilјežavanja minsko sumnjivih područja u BiH, a sve na inicijativu EUFOR-a. Na osnovu inicijative EUFOR-a formirana je radna grupa iz sastava BH MAC-a, entitetskih uprava civilne zaštite i EUFORA-a sa cilјem izrade Plana kojim se namjerava od marta 2021. godine sve deminerske resurse OS BiH upotrijebiti kroz novi metod Land Release.

 

Sam Deminerski bataljon Brigade taktičke podrške OS BiH broji gotovo 600 ljudi, od kojih je njih 420 svakodnevno angažovano širom BiH. Prošlogodišnji plan su čak i premašili i očistili 107 posto planirane površine.  U svome rizičnom poslu se koriste pipalicama, ali i detektorima, deminerskim mašinama, psima i civilnim dronovima. Ali, zbog stalnih problema prouzrokovanim niskim izdvajanjima za odbranu, obnavljanje tehnike ne prati stvarne potrebe.

 

„Znamo da je naša ekonomija teško pogođena pandemijom COVID-19 i da Vijeće ministara BiH mora spašavati privredu. Ali i ovo je jedan od humanih poslova i spašavanja privrede,“ kazao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić na deminerskom radilištu kod Kalesije.

„Zaboli čovjeka kad raspravljate o budžetu pa se izborite da se našim vojnicima i podoficirima minimalno poveća koeficijent za plaću, a onda dođete u situaciju da vam kolege prosto uzmu sredstva od deminera da bi se povisile plaće. Tako ne možemo! Ova država mora početi razmišljati o ljudima koji rade najhumanije poslove. Da nije donatora iz EUFOR-a i prijateljskih zemalja puno teže bismo se borili s ovim. Ali ne može se stalno živjeti na donacijama,“ upozorio je ministar Podžić. 

 

Bosna i Hercegovina sada je zemlja koja je u Evropi najviše zagađena nagaznim minama i NUS-om, a sedma je u svijetu. Trenutna veličina minski sumnjive površine iznosi 1,97 posto ukupne teritorije BiH, na kojoj je preostao oko 79.000 komada mina i NUS-a. Navedena minski sumnjiva površina direktno utječe na bezbjednost 13 posto ukupnog stanovništva BiH, što predstavlјa jedan od najvećih sigurnosnih, ekonomskih, humanitarnih, socijalnih i razvojnih rizika u zemlji.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA