Mirovne misije

Ceremonija ispraćaja Pješadijske jedinice iz sastava 6. pbr OS BiH u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u IR Afganistan

5.6.2018

Ceremonija ispraćaja Pješadijske jedinice iz sastava 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u Islamsku Republiku Afganistan te jedinice Vojne policije iz sastava Brigade taktičke podrške i 6. pješadijske brigade Oružanih snaga koja odlazi u vojno-policijsku misiju u IR Afganistan, održana je 4. juna 2018. godine u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci.

Ceremoniji ispraćaja jedinica, prisustvovali su zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na čelu sa zamjenikom ministra odbrane Borisom Jerinićem i načelnikom Zajedničkog štaba generalpukovnikom Senadom Mašovićem, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, kao i predstavnici lokalnih, entitetskih i državnih zvaničnika, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditiranih u Bosni i Hercegovini, Štaba NATO u Sarajevu i komande EUFOR-a, te članovi porodica pripadnika OS BiH koji odlaze u misiju.

Ceremonija ispraćaja je počela predajom raporta zamjeniku ministra odbrane Bosne i Hercegovine Borisu Jeriniću, nakon čega je izvršio smotru jedinice.

Jedinici i prisutnima su se obratili komandant 6. pješadijske brigade brigadir Radovan Jović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, te zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić.

I ovom prilikom istaknut je veliki značaj učešća jedinica Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru. Naglašena je uspješnost obuke i mogućnost djelovanja jedinica u multinacionalnom okruženju i operabilnosti sa drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja, uz uvjerenje da je ova jedinica spremna i osposobljena za izvršenje dodijeljene misije.

Nakon obraćanja zvaničnika, izvršena je primopredaja zastave Bosne i Hercegovine između komandanta Operativne komande OS BiH generalmajora Radovana Ilića i komandira jedinice, nakon čega je upriličen prijem za porodice i znavice.

Info - 6. pbr

15 FOTO GALERIJA