Posjete

Okrugli sto vojno-diplomatskih predstavnika u Komandi OK OS BiH

18.4.2013

U Operativnoj komandi OS BiH, u srijedu 17. aprila 2013.godine, održan je okrugli sto vojno-diplomatskih predstavnika akreditovanih u Bosni i Hercegovini. Vojno-diplomatske predstavnike primio je v.d.komandanta OK OS BiH brigadni general Dragan Vuković sa zamjenikom brigadnim generalom Sakibom Forićem i članovima komande OK OS BiH.

Skupu je prisustvovalo 13 vojno-diplomatskih predstavnika iz Austrije, Bugarske, Francuske, Hrvatske, Italije, Njemačke, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Turske i Velike Britanije.

Otvarajući skup v.d.komandanta OK OS BiH brigadni general Dragan Vuković je poželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo pruženom prilikom za organizaciju okruglog stola u OK OS BiH. Doajen vojno-diplomatskog kora u BiH, austrijski brigadni general Andreas Rotter, zahvalio se na gostoprimstvu i istakao značaj organizovanja okruglog stola radi razmjene informacija i praćenja razvoja OS BiH.

General Vuković je održao uvodni brifing o organizaciji, strukturi i misiji OK OS BiH. Detaljne informacije o učešću OK OS BiH u misiji ISAF i pomoći civilnim strukturama u 2012.godini predstavio je načelnik odjeljenja za operacije i obuku pukovnik Milan Mrđa. Nakon toga, prisutnima su predstavljene protivminske akcije OK OS BiH, o kojima je brifirao načelnik odjeljenja za deminiranje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava brigadir Asim Spahić. Između ostalog, razmotrena su i pitanja vezana za buduće angažovanje jedinica OS BiH u misijama van zemlje, obuci jedinica, logističkim i finasijskim izazovima u 2013.godini.

Na kraju posjete, general Vuković se zahvalio prisutnima na otvorenoj diskusiji i izrazio nadu da će saradnja između vojno-diplomatskog kora u BiH i OS BiH i u narednom periodu biti uspješno nastavljena.

info: OK OS BiH

3 FOTO GALERIJA