Sportske i rekreativne aktivnosti

Turnir u šahu na nivou 6.pbr

22.2.2011

Kalendarom sportskih takmičenja na nivou OS BiH za 2011.godinu definisano je provođenje sportskog takmičenja u šahu.

Kalendarom sportskih takmičenja na nivou OS BiH za 2011.godinu definisano je provođenje sportskog takmičenja u šahu. Kao preduslov za očekujući turnir koji će se realizovati na pomenutom nivou, Komanda i potčinjene jedinice 6.pbr realizovale su na lokaciji artiljerijskog bataljona u kasarni „Vojvoda R. Putnik“ u Doboju takmičenje na nivou brigade u vremenskom periodu od 15. do 17. 02. 2011.godine. U svojstvu domaćina na ceremoniji otvaranja turnira takmičarima se obratio puk.Stanko Ostojić, komandant artiljerijskog bataljona koji je prisutnima uz riječi dobrodošlice naglasio nakoliko bitnih informacija o organizaciji brigadnog turnira u šahu i samom toku istog. Pored domaćina na ceremoniji otvaranja turnira prisutnima se obratio i predstavnik Komande brigade puk. Amir Suljanović koji je takmičarima u ime komandanta brigade poželio da ostvare što bolje rezultate.

S obzirom da je to bilo prvo zvanično takmičenje na nivou brigade u šahu, potrebnu stručnu podršku u organizaciji i realizaciji turnira pružili su članovi šahovskog kluba „Doboj“ iz Dobaja.
Na turniru je učestvovalo šest ekipa U ekipnom dijelu takmičenja najuspješniji u muškoj i ženskoj konkurencijsu bili pripadnici 1. pješadijskog bataljona, druge mjesto zauzela je ekipa 3.pješadijskog bataljon, dok je ekipa Komande brigade sa prištapskim jedinicama zauzela treće mjesto.
U konkurenciji za najboljeg šahistu izdvojilo se nekoliko takmičara od kojih je 1.mjesto pripalo starijem vodniku I kl. Borisu Maranu, 2. mjesto osvojio je poručnik Borislav Kovačević, 3.mjesto kaplar Boško Dešić, dok je kaplar Branislav Došenović zauzeo 4.mjesto.
Nakon završetka turnira na ceremoniji zatvaranja brigadni general Stamenko Novaković, komandant 6.pbr, nakon uručivanja diploma i čestitke najuspješnim naglasio je potrebu ovakvog oblika takmičenja.
Važnosti same organizacije turnira ogleda se u odabiru brigadne ekipe koja će već sljedećeg mjeseca predstavljati brigadu na turniru nivoa OS BiH.

Info – 6. pbr