Sportske i rekreativne aktivnosti

Završeno sportsko prvenstvo OS BiH u streljaštvu

21.5.2010

U kasarni «Adil Bešić» u Bihaću 21. 05. 2010. godine komandant 6.pješadijske brigade, brigadni general Stameno Novaković, zatvorio je sportsko prvenstvo OS BiH u streljaštvu za 2010.godinu.

U kasarni «Adil Bešić» u Bihaću 21. 05. 2010. godine komandant 6.pješadijske brigade, brigadni general Stameno Novaković, zatvorio je sportsko prvenstvo OS BiH u streljaštvu za 2010.godinu.
Čestitajući svim učesnicima na fer i sportskom nadmetanju general je odao priznanje najboljima, a ostalima poželio više uspjeha u narednom sportskom prvenstvu u streljaštvu. Riječi hvale nisu izostale i kada je u pitanju 2.pješadijski bataljon koji je i ovog puta dokazao sposobnost dobrog domaćina ali i organizatora ovakvog takmičenja. Isped ZŠ OS BiH na ceremoniji zatvaranja prisutnima se obratio i brigadir Mrković Rusmir.

U proteklih četiri dana učešće u ovom takmičenju su uzele ekipe iz OS BiH i to: Zajednički štab OS BiH, Komanda logistike OS BiH, Komanda za upravljanje personalom, Komanda obuke i doktrine, te br TP, br ZS i PZO, 4.pješadijska brigada, 5.pješadijska brigada i ekipa domaćina 6.pješadijska brigada. Pored aktivnog sportskog dijela takmičenja prema Programu kulturno zabavnih aktivnosti, 20.maja u poslijepodnevnim satima sa domaćinom (2/6.pbr), takmičari su posjetili «Stari grad» u Velikoj Kladuši i grad Cazin.

Karakteristika ovog prvenstva jesu promjenljive vremenske prilike, pa su zabilježene i velike oscilacije kod strijelaca posebno kod onih od kojih se najviše i očekivalo. U prva dva dana takmičenja vrijeme je donekle išlo na ruku takmičarima pa su u tom periodu zabilježeni i bolji rezultati u obje discipline, međutim vrijeme kao meteo faktor u narednim danima u potpunosti je otežalo planiranu dinamiku takmičenja.
Na završnoj svečanosti dodjelom medalja i diploma proglašeni su nabolji u pojedinačnoj muškoj i ženskoj konkurenciji u disciplinama puška i pištolj.
U ekipnom plasmanu u muškoj konkurenciji u disciplini pištolj titulu pobjednika i veliki pehar osvojila je ekipa 6.pješadijske brigade, drugo mjesto pripalo je ekipi ZŠ OS BiH, dok je treće mjesto zauzela ekipa 4.pješadijske brigade. Na diobi od četvrtog do devetog mjesta našle su se slijedeće ekipe: Komanda logisitike OS BiH, 5.pješadijska brigada, brigada ZS i PZO, brigada TP, Komanda obuke i doktrine i Komanda za upravljanje personalom
U ženskoj konkurenciji najuspješnija je bila ekipa 4.pješadijske brigade.
Posebno zanimanje samih takmičara kao i ostalih prisutnih privukla je pripadnica ZŠ OS BiH st.vod I kl.Jelena Antonić koja je u pojedinačnoj konkurenciji sa postignutim rezultatom u disciplini pištolj dokazala da ovaj sport nije isključivo predodređen samo za muškarce. Naime, Jelena je ostvarila najbolji pojedinačni rezutat i u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Pojedinačni plasman u ženskoj konkurenciji u disciplini pištolj je bio slijedeći:
1. mjesto - st.vod. I kl.Jelena Antonić, ZŠ OS BiH,
2. mjesto - voj. Merhunisa Klopić, Komanda logistike OS BiH,
3. mjesto - st.vod. Šaćira Čevra, 4.pješadijska brigada,
4. mjesto - st.vod. I kl. Zorica Kljajić, 4.pješadijska brigada,
5. mjesto - voj. Josipa Vrankić, 4.pješadijska brigada.

U muškoj konkurenciji plasman je bio slijedeći:
1. mjesto - kap. Danijel Lujić, 6.pješadijska brigada,
2. mjesto - st.vod. Miodrag Kapor, 4.pješadijska brigada,
3. mjesto - kap. Adnan Ahmedović, Komanda logistike OS BiH
4. mjesto - por. Jovan Ivić, 6.pješadijska brigada,
5. mjesto - kap. Goran Vranješ, 6.pješadijska brigada.
Kada je u pitanju disciplina puška - trostav – jedinačna paljba (ležeći, klečeći i stojeći stav), te rafalna paljba ekipni rezultati su bili slijedeći: prvo mjesto zauzela je ekipa 6.pješadijske brigade, drugo mjesto 5.pješadijska brigada, a trećim mjestom zadovoljila se ekipa 4.pješadijske brigade.
Pojedinačni plasman u ženskoj konkurenciji u disciplini puška je bio slijedeći:
1. mjesto - voj. Erma Letić, 5.pješadijska brigada,
2. mjesto - voj. Merhunisa Klopić, Komanda logistike OS BiH,
3. mjesto - voj. Emina Smječanin, brigada TP OS BiH,
4. mjesto - voj. Admira Vuković, Komanda logistike OS BiH,
5. mjesto - voj. Bojana Jeličić, 4.pješadijska brigada.

U muškoj konkurenciji plasman je bio slijedeći:
1. mjesto - por. Mile Bjelajac, 6.pješadijska brigada,
2. mjesto - kap. Siniša Perić, 6.pješadijska brigada,
3. mjesto - st.vod. Marinko Stojnić, 6.pješadijska brigada
4. mjesto - vod. Dalibor Kovačević, brigada TP OS BiH,
5. mjesto - vod. Filip Gašparević, 6.pješadijska brigada.
Za najuspješnije tri prvoplasirane ekipe u disciplinama pištolj i puška u muškoj i ženskoj konkurenciji dodjeljeni su pehari sa diplomama.
Sportsko prvenstvo završeno je kulturno umjetničkim programom nastupom KUD «Bratstvo» iz Ripča.