Sportske i rekreativne aktivnosti

Oružane snage BiH učestvovale na humanitarnom turniru u malom fudbalu

7.5.2013

Oružane snage BiH su učestvovale na humanitarnom turniru u malom fudbalu pod nazivom "Igraj za život" za korisnike NVO „Otvorena mreža“, koji je održan 06. maja 2013. godine u Sarajevu u Olimpijskoj dvorani „Huan Antonio Samaran“- Zetra.

Turnir u malom fudbalu je manifestacija koju je organizovala Britanska ambasada u BiH u saradnji s nevladinom organizacijom „Otvorena mreža“ i potporom OS BiH. Na turniru su učestvovale dvije ekipe Oružanih snaga BiH i Irske čete, te po jedna ekipa EUFOR-a, SIPA-e, Britanske ambasade u BiH i NVO „Otvorena mreža“.

Iako rezultat nije bio u prvom planu, pobjednik turnira je ekipa SIPA-e koja je imala više sportske sreće i znanja, ispred ekipe OS BiH i Britanske ambasade u BiH.

Polufinalnim i finalnim susretima na turniru prisustvovali su Načelnik ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč, ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey i komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Walter Lord, koji su tom prilikom najboljim ekipama uručili nagrade za postignute rezultate na turniru.

Ambaasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey je tom prilikom istakao prisustvo Irske čete u BiH koja se nalazi u BiH zadnjih nekoliko sedmica, te se zahvalio NVO “Otvorena mreža” koja je bila jedan od partnera u ovom projektu. Turnir u malom fudbalu je bila sjajna prilika da naša vojska ojača veze koje su izgrađene putem zvaničnih vojnih vježbi na jedan opušten način. Oni su uveliko uživali u boravku u BiH i ovu sedmicu su obilježili događajima poput ovoga. Dobili su priliku da što bolje upoznaju zemlju i vrijeme, te iskoriste u dobre svrhe.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč naglasio je da ovaj i slični događaji unapređuju dosadašnju saradnju, ali i razvijaju sportski duh.

Ovakvi sportski susreti u kojem učestvuju i Oružane snage BiH predstavlja jedan u nizu događaja koje su OS BiH organizovale zajedno s Britanskom delegacijom u BiH, te da ovi nesvakidašnji događaji unapređuju našu međunarodnu ali i civilno-vojnu saradnju, promovišu vojne vještine u oružanim snagama, doprinose efikasnosti vojne obuke, a posebno su značajni i za razvoj sportskog duha.

Na kraju su učesnici i gledaoci prikupili novčana sredstva koja će biti uplaćena za pomoć korisnicima NVO „Otvorena mreža“, koja kroz aktivnosti pomaže teško oboljelim građanima BiH kojima je potrebno liječenje u BiH i inostranstvu.

info: ZŠ OS BiH