Komanda logistike

Status i definiranje smjernica za rješavanje skladištenja i uništavanje municije i minsko eksplozivnih sredstava u OS BiH

11.2.2010

Iako je tokom 2009. godine na lokacijama OS BiH uništeno 1.157 tona tzv. neperspektivne i nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) ugašeno šest lokacija na kojima su, između ostalog, bila uskladištena i ova sredstva, pripadnicima OS BiH predstoji ogroman posao na istim zadacima

Iako je tokom 2009. godine na lokacijama OS BiH uništeno 1.157 tona tzv. neperspektivne i nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) ugašeno šest lokacija na kojima su, između ostalog, bila uskladištena i ova sredstva, pripadnicima OS BiH predstoji ogroman posao na istim zadacima, a s obzirom na značaj završetka ovog dijela zadataka za sve građane BiH-e, očekuje se i angažiranje civilnih struktura i svih nivoa vlasti.

Ovo bi, u najkraćem, mogao biti zaključak sa radionice na temu „Status i definiranje smjernica za rješavanje materijalnih sredstava klase 5 u OS BiH“. Radionica je održana u Doboju, u Komandi logistike koja je i nosilac i najvećim dijelom izvršilac tih zadataka, a svakako je najvažnija Radionica za održavanje i uništavanje MiMES-a. Radionici su, pored starješina iz Komande podrške, prisustvovale i starješine iz Zajedničkog štaba i Operativne komande, te predstavnici Ministarstva odbrane, NATO komande iz Sarajeva i MPRI tima.

Nakon pozdravnih riječi komandanta Komande podrške, generala Mirsada Gutića, starješine iz Komande logistike su prisutne upoznale sa trenutnim stanjem materijalnih sredstava klase 5, problemima i prijedlozima za unapređenje stanja; potom sa stanjem i mjerama za poboljšanje uništenja putem delaboracije i koordinacijskim mjerama logističkih operacija sa municijom. Pri tom je iznesen podatak da na području BiH-e trenutno ima preko 30 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava, od čega je samo 13 tona perspektivne municije, odnosno one koja će služiti za potrebe OS BiH. Takođe je naglašeno da su trenutno aktivne 24 lokacije za skladištenje municije, od čega je samo 5 perspektivnih, a problem je osim angažiranja ljudstva za čuvanje tih objekata i prostor potreban za skladištenje MiMES-a do konačnog rješenja. Takođe je, prema nalazima tima za kontrolno-tehnički pregled, potrebno izvršiti remont dijela perspektivne municije, za šta u BiH trenutno nema kapaciteta.

Nakon diskusije prisutnih i niza konstruktivnih prijedloga za poboljšanje sveukupnog stanja, general –major Slavko Puljić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse, pohvalio je angažirane u Radionici za održavanje i uništavanje municije i MES:
„Vi ste uradili ogroman posao, prvenstveno na rješavanju ovih osjetljivih problema koji ugrožavaju ljudske živote. I uz sve to, nismo imali nijednog izvanrednog događaja, što je za svaku pohvalu i prva i osnovna konstatacija ove radionice. Sve što dalje radimo je s ciljem dodatnog napora, dodatnog poboljšanja stanja i dodatne sigurnosti u rješavanju ovog gorućeg problema“, naglasio je general Puljić.

Tel. 051/335-699