Komanda logistike

Potpisivanje Ugovora o donaciji MTS-a u kasarni „VRP“ Doboj

4.7.2013

U Doboju je 04.07.2012. godine potpisan Ugovor o donaciji između EUFOR-a i OS BiH kojim EUFOR donira 6 pokretnih laboratorija za ispitivanje stabilnosti baruta.

Ugovor su potpisali brigadni general Andreas Rotter ispred EUFOR-a i brigadir Fahrudin Agić ispred OS BiH.

Ova današnja manifestacija je potvrda uspješne saradnje OS BiH i EUFOR-a u zajedničkim naporima ka dostizanju NATO standarda i povećanja profesionalnih kompetencija (sposobnosti) u oblasti logističke podrške.

Zahvaljujući donaciji ovih laboratorija OS BiH i osposobljavanjem pripadnika OS BiH za korištenje istih, koje je ranije realizovano zahvaljujući pomoći EUFOR-a, OS BiH su u mogućnosti uspostaviti sistem kontrole stabilnosti baruta municije čime se povećava kvalitet povremene kontrole kvalitete i održavanja municije u cjelini.

Zbog naslijeđenih enormno velikih količina municije iz bivših entitetskih vojski koja je skladištena u ratnim uslovima, te velikih količina municije proizvedene u ratu kada nisu postojali kriteriji za municiju, kao i činjenice da je u ratu vršena nabavka municije iz nepoznatih izvora, pred OS BiH nameće ozbiljan problem brzog uklanjanja takve municije.

Stoga jedan od najvećih prioriteta i izazova za OS BiH jeste uspostava kvalitetnog sistema upravljanja zalihama MiMES u OS BiH u skladu sa NATO standardima, te rješavanje velikih količina viškova neperspektivne i nesigurne municije.

U protekle dvije godine, EUFOR je pružio vrlo korisnu edukativnu pomoć u uspostavi sistema specijalističke obuke i obuke lica koja se u radu susreću sa municijom. Danas OS BiH imaju osposobljene instruktore za obuku lica koja se u OS BiH na raznim funkcionalnim dužnostima susreću u radu sa municijom.

info: KL