Komanda logistike

Održan 13. kongres ECRAF-a (Europske komisije za sigurnost na putevima u oružanim snagama)

16.9.2014

U periodu od 08. do 12.09.2014. godine u Trenčinu, Republika Slovačka, održan je 13. kongres ECRAF-a (Europske komisije za sigurnost na putevima u oružanim snagama), organizacije koja okuplja predstavnike oružanih snaga iz 27 zemalja, sa ciljem razmjene iskustava i unaprjeđenja sigurnosti saobraćaja u oružanim snagama.

Na ovom Kongresu, Oružane snage BiH predstavljali su pukovnik Ernes Heleg, načelnik Centra za kontrolu kretanja iz Komande logistike i poručnik Emir Bašić iz bataljona Vojne policije.

Glavne teme kongresa bile su „Obuka vozača za upravljanje specijalnim vozilima - sa rotacionim svjetlima“ i „Razlike između civilnih i vojnih vozila u pogledu konstrukcije i opreme“.  Učesnici Kongresa iz 12 zemalja su prezentovali iskustva iz oblasti obuke za upravljanje vozilima sa rotacijama, pratnje konvoja, pratnje VIP ličnosti, oprema i uređaji vojnih vozila u odnosu na komercijalna vozila i obuka vozača za misije podrške miru.

U toku Kongresa, kroz praktični dio aktivnosti, učesnici kongresa su imali priliku da se upoznaju sa prototipom oklopnog vozila pješadije ALIGATOR 4x4, a koje se razvija za potrebe oružanih snaga Slovačke.

Predstavnik OS BiH, pukovnik Ernes Heleg, pripadnik Komande logistike, na ovom kongresu je ponovo izabran za potpredsjednika ECRAF-a za naredni dvogodišnji mandatni period (2014.-2016.), čime je odato priznanje Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH za rad i postignute rezultate u oblasti sigurnosti vojnog saobraćaja.

Stečena su nova iskustva iz oblasti vojne sigurnosti saobraćaja i obuke vozača, što će biti osnov da se u narednom periodu na nivou Komande logistike, KOiD-a i Vojne policije preduzmu određene mjere i aktivnosti na unaprjeđenju obuke vozača i unaprjeđenju stanja sigurnosti saobraćaja u OS BiH.

Info-KL