Komanda logistike

Posjeta delegacije Republike Tadžikistan lokacijama OS BiH u nadležnosti GLB/KL OS BiH za održavanje, uništavanje i skladištenje NVO i MiMES-a

3.8.2022

Delegacija Republike Tadžikistan i OSCE u BiH 01. avgusta 2022. godine posjetila je lokacije za održavanje, uništavanje i skladištenje NVO i MiMES-a u nadležnosti GLB/KL.

Delegaciju je dočekala komandant lokacije poručnik Semira Heleg sa starješinama koja je održala informativni brifing o navedenoj lokaciji skladištenja MiMES i tom prilikom upoznala delegacije sa misijom jedinice i realizovanim projektima za unapređenje života, rada i skladištenja MiMES. Poslije brifinga delegacije su obišle dva magacina za skladištenje MiMES-a gdje su ih sa procedurama skladištenja i postupcima sa uskladištenom MiMES-a upoznali rukovaoci u magacinima. Lokaciju skladištenja naoružanja „Tufo Buza“ Visoko posjetili su u vremenu 10,30 do 12,00 časova. Delegacije je dočekao komandant lokacije poručnik Mirza Mašić sa starješinama koji je održao informativni brifing o lokaciji skladištenja naoružanja i tom prilikom upoznao delegacije sa misijom jedinice i realizovanim projektima za unapređenje života, rada i skladištenja naoružanja.

Delegacije su obišle magacin u kojem je smješteno naoružanje koje se vodi kao viškovi gdje su upoznati sa procedurama skladištenja istih. Lokaciju „RzOiU MiMES“ Doboj posjetili su u vremenu 15,00 do 17,15 časova. Delegacije je dočekao komandant Komande logistike brigadir Ernes Heleg, Izvršni oficir RzOiU MiMES major Zaim Softić sa starješinama koji je održao informativni brifing naoružanja i tom prilikom upoznao delegacije sa misijom jedinice i realizovanim projektima za unapređenje života i rada. Delegacije su obišle Laboratoriju za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta i tom prilikom načelnik Laboratorije u RzOiU MiMES poručnik Namir Halilović upoznao je prisutne sa procedurama rada i postupcima sa barutom u Laboratoriji u RzOiU MiMES. Sa procedurama demilitarizacije MiMES (delaboracija, otapanje TNT, trajna deformacija, razdvajanje sekundarnih sirovina) putem brifinga delegacije je upoznao kap Goran Pandžić- načelnik pogona za tehničko održavanje MiMES. Na lokaciji „RzOiU MiMES“ Doboj održan je sastanak delagacija Republike Tadžikistan i predstavnika OSCE komandantom Komande logistike brigadirom Ernesom Helegom u vremenu 16,30 do 17,15 časova.

Komandant Komande logistike brigadir Ernes Heleg upoznao je delegacije sa dosadašnjim rezulatima demilitarizacije i uništenja MiMES koji su realizovali, a da nije bilo vanrednih događaja za pripadnike KL prilikom realizacije istih. Upoznao ih je i sa realizacijom najrizičnijeg zadatka za pripadnike KL, a to je uništenje raketa LUNA. Komandant Komande logistike zahvalio se predstavnicima međunarodnih organizacija na dosadašnjoj realizaciji pružanja pomoći prilikom realizacije zadataka demilitarizacije i uništenja MiMES kao i pomoći prilikom stvaranja bolјih uslova života i rada na lokacija Komande logistike.


Info – KL

17 FOTO GALERIJA