4. Pješadijska brigada

Pokazna vježba „Pomoć civilnim strukturama u gašenju požara“ u kasarni „Miralem Jugo“

26.6.2015

Na osnovu Godišnjeg Plana obuke 4.pješadijske brigade za 2015.godinu, u kasarni „Miralem Jugo“ je 25.06.2015.godine izvedena Pokazna vježba „Pomoć civilnim strukturama u gašenju požara“.

Osim pripadnika Artiljerijskog bataljona 4.pbr, u vježbi su učestvovali i pripadnici Civilne Zaštite grada Mostara, Profesionalno vatrogasno društvo Mostar, Gorska služba spašavanja stanica Mostar te pripadnici Brigade zračnih snaga sa svoja 2 helikoptera.

Cilj ove veoma interesantne i sadržajne vježbe jeste unaprijediti i ubrzati koordinacijske procese između OS BiH i civilnih struktura u vanrednim situacijama.Uvježbana Komanda artiljerijskog bataljona je zajedno sa predstavnicima Civilnih struktura prezentovala zavidan nivo obučenosti, pravovremen način saradnje i djelovanja u situacijama kada treba zajednički djelovati.

General Tomo Kolenda, Komandant 4.pješadijske brigade, komandanti bataljona, pripadnici EUFOR-a, prisutne zvanice i gosti su mogli da vide raznovrsnost opreme, personala, motornih vozila, helikoptera kako u sadejstvu ispunjavaju svoju misiju spašavanja i pomoći onima kojima je potrebna.

Prezentovana su sredstva i protivpožarna oprema pripadnika Atiljerijskog bataljona i Vatrogasnog društva Mostar kao i oprema Gorske službe spašavanja stanice Mostar koji u sklopu vježbe demonstrirali spašavanje i evakuaciju povrijeđenog iz zgrade.

Vrijeme provedeno u pripremi vježbe, redovni koordinacijski sastanci te samo izvođenje ove zahtjevne vježbe su još jednom pokazali da je stepen saradnje pripadnika OS BiH i civilnih struktura grada Mostara na izuzetno dobrom nivou što garantuje u budućnosti pravovremene odgovore na eventualne zahtjeve u vanrednim okolnostima.

info-4.pbr

8 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH