4. Pješadijska brigada

Svečani doček Pješadijske jedinice OS BiH iz misije podrške miru „Odlučna podrška“ iz Afganistana

9.7.2015

Predstavnici Oružanih snaga BiH, Ambasade SAD-a, ODC-a, EUFOR-a, lokalnih vlasti, Granične policije Bosne i Hercegovine i medija prisustvovali su svečanoj ceremoniji dočeka prve rotacije OS BiH iz misije koalicijskih snaga „Odlučna podrška“ (Resolute Support) iz Islamske Republike Afganistan, koja se 09.07.2015. godine održala u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Ova jedinica, svoju misiju je realizovala u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH u sastavu OS SAD-a, Koalicijskih snaga u Kabulu u Islamskoj Republici Afganistan.

U skladu sa Protokolom ceremonije, prisutnima se obratio komandant 4. pješadijske brigade brigadni general Tomo Kolenda. Tom prilikom, general Kolenda je istakao pozitivne ocjene koalicijskih snaga za realiziranu misiju prve rotacije Pješadijske jedinice OS BiH. Izrazio je posebno zadovoljstvo odličnim radom pripadnika brigade u multinacionalnom okruženju, radu sa lokalnim stanovništvom i svim izazovima sa kojima se je naša jedinica susretala u toku izvršenja misije.

U ime komandanta OK OS BiH, prisutnima se obratio zamjenik komandanta OK OS BiH za resurse brigadni general Ivica Jerkić. U  svom obraćanju general Jerkić zahvalio se svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ove zahtjevne misije te istakao da je i ova misija pokazala spremnost pripadnika Oružanih snaga BiH da učestvuju u međunarodnim misijama rame uz rame sa multinacionalnim snagama.

Komandir Pješadijske jedinice OS BiH major Josip Brajković je pred svečanim strojem predao državnu zastavu Bosne i Hercegovine, koju su ponosno i časno nosili u mirovnoj misiji u proteklih šest mjeseci, zamjeniku komandanta OK OS BiH brigadnom generalu Ivici Jerkiću.

Na kraju ceremonije najuspiješnim pripadnicima jedinice uručene su stimulativne mjere sa nivoa MO BiH, ZŠ OS BiH, OK OS BiH i 4. pbr koje su nagrađenim uručili generali Jerkić i Kolenda.

Info- 4.pbr

10 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH