4. Pješadijska brigada

Realizovana metodsko pokazna vježba „Koordinacija vatrene podrške“

10.9.2015

Na osnovu Godišnjeg Plana obuke 4. pješadijske brigade za 2015. godinu, u kasarni „Miralem Jugo“–Livač, 10.09.2015. godine izvedena je Metodsko pokazna vježba „Koordinacija vatrene podrške“ u organizaciji artiljerijskog bataljona.

U pripremi i samom izvođenju vježbe učestvovale su sljedeće jedinice artiljerijskog bataljona:

-    1. haubička baterija sa 2 (dva) haubička odjeljenja i CUV-om (Centar za upravljanje   

     vatrom).

-    Raketna baterija sa CUV-om

-    Komandna baterija sa 3 (tri) tima vatrene podrške

-    Komanda bataljona sa dijelom štaba, CUV-om te brigadnim OVP-om.

Kroz elaborat vježbe precizirane su sve tačke i način realizacije ove metodsko-pokazne vježbe. Nakon uvodnih napomena u kojima je saopćen plan realizacije vježbe te način koordinacije vatrene podrške krenulo se sa samim izvođenjem vježbe. Kroz 7 (sedam) taktičkih situacija opisane su i izvedene radnje poziva za vatru nakon što je uočen neprijatelj u dometu oruđa, otvaranje vatre te postupci o efektima vatre, odsnosno o gubicima neprijatelja. Još nekoliko raznih situacija je izvedeno u toku vježbe a odnosile su se na postupke sa zabranjenim ciljevima u zoni dejstva, gađanje grupnih ciljeva, gađanje neprijateljske artiljerije koja posjeda vatreni položaj, kombinacija vatri pri zaustavljanju neprijateljskog napredovanja ispred prednjeg kraja odbrane, situacija kada se mijenja prioritet vatre te vatreno djelovanje u kontranapadu prijateljskih snaga.

Cilj današnje vježbe je bio uvježbati vještine komandovanja i kontrole kod potčinjenih vođa kroz integraciju svih raspoloživih sistema, a da se pri tom provode i poštuju kontrolne mjere manevra i mjere koordinacije sa vatrenim položajem te provjeriti osposobljenost i način koordinacije bataljonskog Centra za upravljanjem vatrom kao glavnog kontrolnog organa.

Na analizi vježbe je zaključeno da je koordinacija između jedinica u bataljonu najbitnija karika u načinu i brzini upotrebe vatrene podrške te da je osposobljenost timova i baterija u artiljerijskom bataljonu na potrebnom nivou.

Vježbi su prisustvovali predstavnici pješadijskih bataljona, savjetodavni Tim EUFOR-a pri Komandi 4. pbr, komandiri prištabskih jedinica, te članovi štaba komande 4. pješadijske brigade na čelu sa brigadirom Nihadom Klincem.

Info- 4.pbr
Postani pripadnik OS BiH