4. Pješadijska brigada

„Immediate response 15“

28.9.2015

Na vojnom poligonima „Eugen Kvaternik“ u Slunju, Hrvatska, i na vojnim poligonima Poček, Postojna, u Sloveniji održana je međunarodna vojna vježba „Immediate response 15“ na kojoj je učestvovao i 1. vod deklarirsane čete 1.pb/4.pbr OS BiH.

Rame uz rame naših vojnika bila je četa iz slovenske vojske, pripadnici oružanih snaga Hrvatske, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Velike Britanije te pripadnici Komande američkih snaga ze Evropu.  Vježba je trajala od 9. do 22. rujna. U prvom dijelu vježbe, koja je realizovana na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, na STX stazama, vojnici su uvježbavali pokret do kontakta, zatim organizaciju napada i obrane. Ocjenjivači, (pripadnici slovenske, hrvatske i američke vojske) su pratili izvođenje vježbe preko najsuvremenijeg sustava DISE, nasljednika starije verzije Miles 2000. Za razliku od sustava Miles 2000, sustav DISE ima i video mogućnosti i prijenos slike. Komandant Gardijske oklopno mehanizovane brigade OS RH, koodirektor s hrvatske strane izrazio je zadovoljstvo osposobljenošću i uvježbanošću svih 650 učesnika vježbe u borbenom dijelu u Hrvatskoj. Vod 1. pješačke čete/1. pješadijskog bataljona/4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je učestvovao u vježbi pokazao je visoku motivisanost, uvježbanost i sposobnost u taktikama, tehnikama i procedurama.

Ovoj međunarodnoj vojnoj vježbi, kojoj je cilj promovisanje regionalne stabilnosti i jačanje interoperabilnosti snaga, dana 18.09.2015. u okviru Dana za medije (DV day), bio je prisutan komandant 4. pbr OS BiH brigadni general Tomo Kolenda u pratnji glavnog narednika 4.pb OS BiH Krunoslava Zelenike.

info-4.pbr

6 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH