4. Pješadijska brigada

Deklarirana četa 4. pbr OS BiH uspješno prošla NATO ocjenjivanje - (NEL-2)

30.10.2017

Deklarirana četa 1. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade uspješno je prešla zadnju stepenicu četverogodišnjeg ciklusa NATO ocjenjivanja (NEL-2) po konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Ovo ocjenjivanje je kruna četverogodišnjeg ciklusa opremanja i obučavanja 1. pješadijske čete pod komandom poručnika Davora Vujeve, a zadatak je bio dostizanje pune kompatibilnosti i interoperabilnosti za učešće u NATO vođenim operacijama. Ocjenjivanje se odvijalo od 23. do 26. oktobra 2017. godine na poligonu borbene obuke na Manjači. Vježba je počela izdavanjem operativne naredbe 1. četi, po kojoj je Četa trebala uspostaviti bazu i provoditi operacije podrške miru. Tokom 72 sata, koliko je trajalo ocjenjivanje, kroz vježbu su proigrane situacije u kojima bi se ova četa mogla naći u mirovnim operacijama nakon što bude stavljena u „bazen“ snaga NATO-a (Pool of Forces), a neke od njih su: uspostava kontrolnih punktova, osiguranje baze, pretres lica  i vozila, privođenje traženih lica, kontrola nereda i nemira, pratnja konvoja, reakcije na zasjedu, na indirektnu i direktnu paljbu, IED (improvizirana eksplozivna naprava), pokret do kontakta i drugo. Pripadnici Čete su pokazali visok nivo uvježbanosti, profesionalnosti i motiviranosti te su sve zadatke odradili u skladu sa pravilima. Deklarirana četa 1. pješadijskog bataljona od sada je obučena i spremna da u skladu sa pravilima bude angažirana u mirovnim operacijama bilo gdje u svijetu.

 

NATO monitor iz Zajedničke komande JFC iz Napulja pukovnik Didier Odet rekao je da je zadovoljan prikazanim i da je Deklarirana četa jako dobro obučena i osposobljena. Uz ocjenjivače iz NATO-a i partnerskih zemalja vježbu su ocjenjivali i certificirani ocjenjivači iz OS BiH. Deklarirana četa je ocijenjena visokom ocjenom i uspješno je prošla ovu zadnju stepenicu ocjenjivanja.

 

U petak, 27. oktobra 2017. godine održan je LFX (Live fire exercise) – bojevo gađanje, kroz koje je prikazan dio obučenosti pripadnika Deklarirane čete sa upotrebom bojeve municije.

 

info-4.pbr

11 FOTO GALERIJA
Postani pripadnik OS BiH