5. Pješadijska brigada

Obilježavanje 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (RS) puka

15.5.2015

U Bijeljinskoj kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ svečano je obilježen 12. maj, dvadeset treća godišnjica formiranja Vojske Republike Srpske i deseta godišnjica formiranja 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Svečanost obilježavanja ovog važnog datuma za pripadnike 3. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH počela je 11. maja aktivnošću „Dan otvorenih vrata“,  gdje su pripadnici 3.pb ugostili predstavnike osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „Jovan Dučić“;  srednje škole Gimnazija „Filip Višnjić“ Grada Bijeljine, te predstavnike sportskih klubova i organizacija Grada Bijeljine. Organizacijom taktičko-tehničkog zbora, gostima je prikazano naoružanje i oprema koja se nalazi na upotrebi u jedinicama bataljona, a nakon toga upriličen je obilazak obnovljenog Spomen hrama i Spomen sobe. U svom obraćanju gostima, major Sreten Milošević komandant 3.pb naglasio je ulogu i značaj ove manifestacije za približavanje  Oružanih snaga našim sugrađanima, te ukazao na značaj i važnost tekovina srpske tradicije i istorije.

Na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini, 12. maja, ispred spomenika borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, vijence su položili predstavnici Komande bataljona, major Sreten Milošević komandnat bataljona, major Dragan Stevanović izvršni oficir u Komandi bataljona, major Goran Miljević oficir za obuku i operacije. Takođe, dio pripadnika bataljona učestvovao je je na centralnoj svečanosti obilježavanja  12. maja, Dana Vojske Republike Srpske i Dana 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka u kasarni „Kozara“ u Banja Luci. Aktivnost je medijski propraćena od strane lokalnih radio i televizijskih kuća BN, IN, Slobomir, Arena, HIT i RTRS.

info-5.pbr