5. Pješadijska brigada

Obuka pripadnika 2. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH u gašenju požara

26.5.2015

U skladu s Godišnjim planom obuke 5.pbr OS BiH za 2015. godinu, na lokaciji kasarne “Mato Lučić – Maturica” u Kiseljaku, u periodu od 18. do 21.maja 2015. godine, realizovana je obuka PP voda, s ciljem podizanja nivoa spremnosti OS BiH za pružanje pomoći civilnim strukturama u slučaju požara.

U obuci su pored pripadnika 2. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade učestvovali i pripadnici sanitetske čete 8. bataljona logističke podrške. Veliki doprinos provođenju obuke pružili su pripadnici Vatrogasnog društva Kiseljak, koji su pored teoretskog dijela i praktično, koristeći ličnu i kolektivnu opremu demonstrirali način upotrebe sredstava za gašenje požara, te rame uz rame sa pripadnicima 2. pješadijskog bataljona na poligonu proveli praktičnu vježbu. Završnom dijelu obuke prisustvovali su i djelatnici Civilne zaštite općine Kiseljak. Tokom obuke pripadnici Protivpožarnog voda su savladali osnove i metode gašenja požara, vrste i način primjene protivpožarnih aparata, način upotrebe osnovnih sredstava za samozaštitu i samospašavanje, tehnike gašenja požara sa i bez navalnog vozila, pružanje prve pomoći i zbrinjavanje osoba u slučaju nastanka požara.

Na kraju dijela obuke u kojem su učestvovali pripadnici Vatrogasnog društva Kiseljak, u ime Komande i pripadnika jedinice, komandant 2.pješadijskog bataljona pukovnik Josip Slišković je izrazio lično zadovoljstvo kvalitetom provedene obuke i komandantu Vatrogasnog društva gospodinu Marinku Kukli uručio zahvalnicu za učestvovanje na obuci, naglasivši da je provedba ovakvog tipa obuke pozitivan primjer nastavka saradnje OS BiH i civilnih institucija, uz želju da se saradnja nastavi na još većom nivou i u narednom periodu na obostrano zadovoljstvo.

Info-5.pbr