5. Pješadijska brigada

Realizovana zajednička obuka pripadnika 5. pješadijske brigade OS BiH i EUFOR-a na temu „Alpinističke tehnike u operacijama pomoći civilnim vlastima u slučaju prirodnih katastrofa“

29.5.2015

Na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” Živinice i terenima u okolini Tuzle u periodu od 18. do 28. maja 2015. godine, realizovana je zajednička vojna obuka pripadnika 5. pješadijske brigade i EUFOR-a, na temu „Alpinističke tehnike u operacijama pomoći civilnim vlastima u slučaju prirodnih katastrofa“.

Inicijativu za uvođenje i realizaciju novog modula obuke sa pješadijskim brigadama OS BiH ponudio je Pridruženi tima (EAT) iz sastava Austrijskog kontigenta EUFOR-a, tokom 2014. godine. Cilj obuke bio je obučiti određen broj instruktora iz sastava 5. pbr, kako bi bili pripremljeni za nastavak samostalnog obučavanja u ostalim jedinicama naše brigade.

U dvije sedmice koliko je trajala obuka, 13 starješina iz sastava 5. pbr uz pomoć Mobilnog trening tim Oružanih snaga Austrije savladalo je tehnike i vještine spašavanja osoba izradom mostića, spuštanjem špagom i toboganom. Zadovoljstvo ovako inovativnom obukom spašavanja civilnog stanovništva, koju realizuju OS BiH uz podršku kolega iz EUFOR-a, izrazio je i komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Christopher Petty koji je tokom posjete 5. pbr sa generalom Dautovićem obišao pripadnike 5. pbr na obuci, te promatrao završni ispit.

Završni ispit, te uručenje certifikata upriličeno je 28. maja 2015. godine na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, a certifikate novim instruktorima uručio je šef zajedničkih vojnih poslova EUFOR-a i komandant austrijskog kontingenta, brigadir Jürgen Wimmer.

Info- 5.pbr