5. Pješadijska brigada

Oproštajna posjeta komandanta NATO štaba Sarajevo brigadnog generala Christophera Pettya 5. pješadijskoj brigadi OS BiH

29.5.2015

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Christopher Petty je, 28. maja 2015. godine, boravio u oproštajnoj posjeti 5. pješadijskoj brigadi OS BiH.

Generala Pettya, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, prihvatio je komandant 5. pbr OS BiH brigadni general dr. Kenan Dautović. Tokom posjete, generali Petty i Dautović razgovarali su o trenutnim aktivnostima u obuci 5. pbr, dostignućima, te mogućim poboljšanjima u obuci OS BiH.

Nakon razgovora, generali Petty i Dautović su posmatrali izvođenje zajedničke obuke pripadnika 5. pbr OS BiH i EUFOR-a, na temu „Alpinističke tehnike u operacijama pomoći civilnim vlastima u slučaju prirodnih katastrofa“. Tom prilikom, general Petty izrazio je zadovoljstvo što je bio u mogućnosti pratiti ovako inovativnu obuku spašavanja civilnog stanovništva koju realizuju OS BiH uz podršku kolega iz EUFOR-a, te čestitao 5. pbr i EUFOR-u na ovako inovativnom pristupu u obuci. Na kraju, general Dautović je izrazio zadovoljstvo što je komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Christopher Petty ponovo posjetio 5. pbr i lokaciju kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, zahvalio se generalu Pettyju na pomoći koju je pružio konkretno 5. pbr, te mu poželio puno sreće u budućem radu.

Info- 5.pbr