5. Pješadijska brigada

Realizovana Glavna planska konferencija za vježbu 5. pbr OS BiH „Dinamičan odgovor 15-5“

25.6.2015

Glavna planska konferencija (MPC) za vježbu vanjskog ocjenjivanja 5. pješadijske brigade, „Dinamičan odgovor 15-5“, realizovana je 24.06.2015. godine na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice.

Nosilac realizacije konferencije, na kojoj je učestvovalo preko 70 starješina OS BiH, bila je Operativna komanda OS BiH koju je predvodio brigadir Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za operacije, koji je i otvorio konferenciju. U uvodnom obraćanju, brigadir Ahmić u ulozi oficira za provođenje vježbe (OCE), poželio je dobrodošlicu svim učesnicima, te istakao ciljeve i očekivane rezultate konferencije, kao i sam značaj ovakvog načina obučavanja pripadnika OS BiH. Pored brigadira Ahmića, učesnicima konferencije obratili su se u ime ZŠ OS BiH brigadir Branko Rašeta, brigadir Ilija Petrović u ime KOiD-a, te brigadni general dr. Kenan Dautović, komandant 5. pješadijske brigade, koja je, kao domaćin ove konferencije, dala i najveći doprinos u pripremi i realizaciji iste.

U svom obraćanju general Dautović poželio je svim učesnicima konferencije dobrodošlicu u 5. pbr, te istakao očekivanja da će vježba „Dinamičan odgovor 15-5“ biti uspješno realizirana. U nastavku rada konferencije, formirane su sindikalne grupe koje su razvile sve potrebne planove i instrukcije, te ih prezentirale na kraju rada konferencije.

Konferenciju je zatvorio brigadir Mirsad Ahmić,  istaknuvši da su svi ciljevi konferencije ispunjeni, nakon čega je dao smjernice za rad za budući period do Finalne planske konferencije. Pored tima starješina OK OS BiH, u radu konferencije zajedno sa pripadnicima 5.pbr učestvovali su i predstavnici Brigade taktičke podrške, te predstavnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Info-5.pbr