5. Pješadijska brigada

Pripadnici OS BiH podržali manifestaciju „Marš mira 2015”

14.7.2015

Tradicionalno i ove godine u periodu od 07.07. do 11.07.2015. godine (u okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice) oko 200 pripadnika OS BiH pružalo je podršku manifestaciji „Marš mira 2015. godine“.

Realizaciji aktivnosti prethodile su sveobuhvatne pripreme, kako na prikupljanju opreme (iz sastava svih jedinica OS BiH) tako i na izviđanju terena, te radu u sastavu Organizacionog odbora za obilježavanje manifestacije u kojem je ispred MO i OS BiH učestvovao brigadir Ferid Mazalović.

Osnovna zadaća jedinica OS BiH nije se mijenjala u odnosu na prethodne godine i odnosila se na osiguranje uslova za smještaj učesnika marša, i to u: Nezuku (Sapna) 07.07. 2015. godine (za 500 učesnika marša), te u periodu od 08.07. do 11.07. 2015. godine na lokacijama Liplje (Zvornik), Pobuđe (Bratunac) i Potočari (Srebrenica) - smještaj za oko 2.500 učesnika marša. Pored personala koji je logistički podržavao navedenu manifestaciju, 5. pbr OS BiH je angažirala i 46 pripadnika koji su na dan dženaze (11.07. 2015. godine) asistirali brojnim državnim i međunarodnim delegacijama prilikom polaganja cvijećа u „Memorijalnom centru Potočari“. S obzirom na značaj ovogodišnje manifestacije ispred OS BiH po prvi put su formirani timovi kako za koordinaciju upotrebe resursa tako i Tim za prihvat, doček i ispraćaj domaćih i međunarodnih delegacija.

Treba naglasiti da su sve jedinice OS BiH materijalno podržale realizaciju ove zadaće, dok su direktnu podršku, osim 5. pbr, pružale i brigada ZS i PZO, kao i brigada TP, te jedinice KP OS BiH, tj. 5. bLP čiji personal bio pridodat komandantu 1./5.pbr majoru Nedžadu Terziću – koji se nalazio na čelu kombinovanih sastava OS BiH pri podršci manifestaciji.

Za organizaciju i pružanje vjerskog života i ove godine je bio zadužen brigadni imam 5. pbr Sejdalija ef. Hrnjić, koji je i ove godine, kao i prošle između ostalog dana 09.07.2015. godine u skladu sa Planom Vojnog muftije u Pobuđu – Mravinjcima upriličio zajednički iftar.

Bez obzira na konstataciju da se aktivnost odvijala u veoma složenim vremenskim uslovima, te činjenice da se radi o dosta zahtjevnim obavezama - treba naglasiti da je zahvaljujući naporima svih pripadnika ova aktivnost veoma kvalitetno podržana.

Info- 5. pbr