5. Pješadijska brigada

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” – Živinice.

14.7.2015

U svrhu osiguranja rezervi u stabilnim produktima i komponentama krvi, 14. jula 2015. godine, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, Komanda 5. pbr OS BiH u koordinaciji sa 5.bLP/KL i odjeljenjem za prikupljanje i konzervaciju krvi, Poliklinike za transfuziologiju u Tuzli, realizovala je akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Krv je dobrovoljno darivalo 19 pripadnika iz sastava jedinica stacioniranih na ovoj lokaciji (5. pbr OS BiH, 5.bLP/KL i brigade Taktičke podrške). Za one koji su prvi put darivali krv od strane zavoda određena je krvna grupa i Rh faktor, dok će za sve darivatelje biti urađeni nalazi na transmisione bolesti (HbsAg – hepatitis B, HCV – hepatitis C, TPH – sifilis i HIV).

Voditelj tima dr. Samir Pandur po završetku akcije dobrovoljnog darivanja krvi, izrazio je zadovoljstvo odazivom pripadnika OS BiH ovoj sada već tradicionalnoj akciji. Također, dr. Samir Pandur istakao je da su se pripadnici OS BiH u dosadašnjem periodu i pored organiziranih akcija, redovno odazivali na poziv odjeljenja za transfuziologiju u slučajevima kada je trebalo hitno osigurati određen broj doza krvi.

Info- 5.pbr