5. Pješadijska brigada

Nastupna posjeta Tima civilno vojne podrške (CVP) Ambasade SAD 5. pbr OS BiH

23.7.2015

Načelnik štaba 5. pješadijske brigade brigadir Nebojša. Đ. Vojaković sa saradnicima na lokaciji razmještaja u kasarni i aerodromu „Dubrave“ Živinice 23.07.2015. godine, primio je u nastupnu posjetu Tim za civilno vojne poslove Ambasade SAD u BiH, predvođen zamjenikom vojnog atašea SAD-a pukovnikom Christian L. Warner, šefom Tima za civilno vojnu podršku kapetanom Ruslan Emelyanov te njegovim saradnicima.

Cilj ove posjete bio je upoznavanje sa personalom 5.pbr koji je raspoređen na dužnostima civilno-vojne saradnje, kao i razmjena iskustava iz prethodnog perioda. Ovom prilikom razgovarano je o nastavku zajedničke saradnje kroz realizaciju obuke CIMIC oficira instruktora kao i brzih projekata u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Pomoćnik NŠ za CVS i odnose sa javnošću 5.pbr, pukovnik Ćerim Rastoder sa djelatnicima iz sastava odjela S-5 5.pbr, upoznao je prisutne o aktivnostima koje je brigada realizovala u podršci i pomoći civilnom stanovništvu pri reagovanju na katastrofe koje su se dogodile u proteklom perioda, saradnju sa lokalnom zajednicom, te aktivnosti brigade po CVS u narednom periodu.

Na kraju posjete iskazana je obostrana želja da se saradnja podigne na viši nivo.

Info- 5.pbr