5. Pješadijska brigada

Jedinice 5.pbr realizirale kvalifikacijsko bojevo gađanje

14.8.2015

Jedinice 5. pješadijske brigade OS BiH su na višenamjenskom strelištu Manjača od 10. do 14.08.2015. godine pristupile realizaciji bojevih gađanja iz različitih vrsta oružja i oruđa. Primarni cilj gađanja bio je priprema za realizaciju vježbe vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 15-05, koja će se održati na poligonu Manjača od 14. do 23.09.2015. godine.

Sadržaj i Plan gađanja sačinio je 1.pb na osnovu dosada realizirane obuke svoje posebno deklarisane jedinice (čete), koja je pored gađanja sa ličnim naoružanjem realizirala gađanje iz oklopnih transportera M-113, tj. mitraljezima BROWING 12,7 mm. Gađanju iz transportera je prethodila obuka poslužilaca u ulozi vozača i nišandžija. Pored toga, pripadnici deklarisane čete gađali su iz minobacača 60 i 120 mm, te protivoklopnih oruđa FAGOT. Sva bojeva gađanja su realizirana procedurom napredne tehnike gađanja uz primjenu bojeve municije na bliskim odstojanjima.


Osim gađanja pripadnika deklarisane jedinice 1.pb, gađanje su realizirali i pripadnici Artiljerijskog bataljona brigade i to iz samohodnog višecijevnog lansera raketa APRA, dok je gađanje iz haubica - 122 mm odloženo zbog visokih temperatura i opasnosti od izazivanja požara.

Pored starješina komande bataljona i brigade, praćenje realizacije gađanja i ocjenjivanja vršeno je i od strane starješina iz Centra za borbenu obuku (CBO) koji su pružili svu neophodnu logističku potporu, posebno u pripremi višenamjenskog strelišta. Gađanje je pratio i komandant 5.pbr OS BiH brigadni general Kenan Dautović, kao i predstavnici OK OS BiH.

Info-5.pbr