5. Pješadijska brigada

Realizirana finalna konferencija za vježbu vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 15-5“

20.8.2015

U skladu sa procedurama Operativne komande OS BiH za 2015. godinu, na lokaciji kasarne „Mika Bosnić“ na Manjači, 18.08.2015. godine realizirana je finalna koordinacijska konferencija (FCC) za vježbu vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 15-5“, koju će tokom narednog mjeseca realizirati Komanda i jedinice 5. pješadijske brigade OS BiH.

Nositelj realizacije konferencije bila je Operativna komanda OS BiH, a istu je otvorio general major Dragan Vuković, komandant Operativne komande OS BiH. U uvodnom obraćanju general Vuković istakao је ciljeve i očekivane rezultate konferencije, te se osvrnuo na raspoložive resurse. U nastavku konferencije, definirani su svi ključni zahtjevi učesnika, s ciljem osiguranja uslova za izvšenje CAX-a Komande brigade na JCATS sistemu u CBS/KoiD, kao i SEL-1 deklarisanih jedinica OS BiH, te je zaključeno da su stvoreni svi neophodni uslovi za realizaciju vježbe vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 15-5“. Konferenciji jе  u ime ZŠ OS BiH u ulozi OPROSE prisustvovao brigadir Branko Rašeta.

Pored tima starješina OK OS BiH, u radu konferencije zajedno sa starješinama 5. pbr, koje je predvodio načelnik Štaba 5. pbr brigadir Nebojša Đ. Vojaković, učestvovali su i predstavnici Brigade taktičke podrške, predstavnici brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane, tj. svi oni sastavi koji su obuhvaćeni realizacijom vježbe „Dinamičan odgovor 15-5“.

Info-5. pbr