5. Pješadijska brigada

Dani otvorenih vrata“ u 2.pb/5.pješadijskoj brigadi OS BiH

11.11.2015

Tradicionalno i ove godine, povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, 10. 11. 2015. godine u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku održana je manifestacija „Dani otvorenih vrata“.

Kao i ranijih godina, 2.pješadijski bataljon 5.pješadijske brigade  OS BiH i ove godine je vrlo uspješno  organizirao manifestaciju koja je već prerasla u tradicionalni događaj, dan koji sa nestrpljenem očekuju i naši dragi gosti, kao i pripadnici naše jedinice. Na manifestaciji je učestvovalo oko 350 učenika i osoblje osnovnih i srednjih škola sa područja Kreševa i Kiseljaka, kao i učenici i osoblje Edukacijsko- rehabilitacijskog centra „Duga“ iz Novog Travnika – Podružnica Kiseljak.

Također je organizovan i turnir u malom nogometu na kojem su pored ekipe 2.pješadijskog bataljona učestvovale i ekipe srednje škole „Kreševo“, srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak, NK „Kreševo“ Kreševo, NK „Kiseljak“ Kiseljak i NK „Katarina“ Fojnica.

Pripadnici 2.pješadijskog bataljona  su u kratkom vremenu posjetiocima uspjeli dočarati dio iz svakodnevnog vojničkog života i zadataka koje se sa sobom nosi vojnički poziv.

Svi posjetioci su imali priliku da se u sklopu taktičko-tehničkog zbora upoznaju sa naoružanjem i opremom kojom raspolaže jedinica, a najmlađi posjetioci su posebno bili oduševljeni prikazanom vježbom „Savladavanje taktičke staze“ koju su na Taktičkoj stazi kasarne „Mato Lučić Maturica“ Kiseljak realizovali pripadnici izviđačkog voda. Također, za sve posjetioce je je bilo veoma zanimljivo pogledati demonstraciju seta vježbi iz borilačkih vještina koju su u sportskoj dvorani prezentirali naši pripadnici.

Major Marinko Šteko, izvršni oficir 2.pješadijskog bataljona, je po završetku manifestacije predstavnicima obrazovnih ustanova i klubova uručio prigodne zahvalnice za učestvovanje, a komandant  2.pješadijskog bataljona pukovnik Josip Slišković je najboljoj malonogometnoj ekipi NK „Kreševo“ Kreševo uručio pehar, kao i diplome za tri najbolje ekipe.

Organizirajući ovu manifestaciju još jednom smo dokazali da su Oružane snage BiH otvorene i transparentne za sve oblike saradnje sa lokalnom zajednicom.

Info-5pbr.

4 FOTO GALERIJA