5. Pješadijska brigada

U kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku obilježena svetkovina sv. Martina.

11.11.2015

Četvrtu godinu za redom u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku,11.11.2015.godine, obilježena je svetkovina sv. Martina, nebeskog zaštitinika i patrona kapelice i kasarne u kojoj je smješten 2.pješadijski bataljon i 5.pješadijska brigada Oružanih snaga BiH.

Sveta misa slavljena je u kapelici sv.Martina, a misno slavlje je uz koncelebriranje svećenika Župe Gromiljaka, Brestovsko i austrijskog vojnog kapelana iz kampa EUFOR-a u Butmiru, predvodio vojni kapelan 5.pješadijske brigade don Jakov Pavlović.
Propovjednik, don Jakov Pavlović, vojni kapelan 5.pbr, je u svojoj propovijedi istakao:„Sveti Martin je bio veliki čovjek, najprije vitez, a onda i biskup. Ono što Crkva do dan danas najviše pamti iz života svetog Martina jest onaj dan kada je otkinuo polovicu svoga plašta i dao ga siromahu koji se smrzavao pored puta, i ona noć kada je u snu u tom plaštu vidio zaogrnuta samoga Isusa Krista. Kao što je primijetio dar siromašne udovice, tako je Isus Krist primijetio i dar svetog Martina, koji je od toga trenutka živio tako da Bogu nije dao samo polovicu svoga plašta, nego čitavoga sebe. Neka nam naš sveti Martin bude uzorom i zagovornikom, da i mi činimo ona mala – velika djela koja ne ostaju nezapažena u očima Isusa Krista, neka nam pomogne da izađemo iz svoje sputanosti, slijepoće farizeja i pismoznanaca i umišljenosti o vlastitoj veličini.“
Misnom slavlju su prisustvovali generali OS BiH iz reda hrvatskog naroda, visoki oficiri OS BiH, dužnosnici iz civilnih struktura lokalne zajednice i pripadnici 2.pješadijske brigade.
Svečanost obilježavanja svetkovine sv. Martina svojim je nastupom uljepšao mješoviti pjevački zbor sastavljen od pripadnika naše jedinice.

Info-5pbr.