5. Pješadijska brigada

Inspekcija po „Bečkom dokumentu 2011.” u 5. pbr OS BiH

18.11.2015

U skladu sa „Bečkim dokumentom 2011.”, 18.11.2015. godine, Inspekcijski tim Kraljevine Danske boravio je na lokaciji razmještaja komande 5. pbr u kasarni i aerodromu „Dubrave“ Živinice. Četveročlani tim predvodio je major Flemming Anker, a u pratnji su bile starješine iz pratećeg tima OS BiH.

Informativni brifing o 5. pješadijskoj brigadi OS BiH, kroz koji je Inspekcijski tim Kraljevine Danske upoznat sa razmještajem komandi i jedinica 5. pbr OS BiH, organizacijsko ustrojbenom strukturom, stanjem personala, naoružanjem i opremom, te težišnim aktivnostima sa akcentom na obuku, prezentirao je načelnik štaba 5. pbr OS BiH brigadir Nebojša Đ. Vojaković. Po završetku brifinga uslijedio je obilazak lokacije i inspekcija prijavljenih sredstava u skladu sa Bečkim dokumentom 2011. u jedinicama 5. pbr razmještenim u kasarni i aerodromu „Dubrave“ Živinice.

Šef Inspekcijskog tima Kraljevine Danske zahvalio se Lokalnom timu 5. pbr na otvorenom, kooperativnom i vrlo profesionalnom pristupu realiziranja predmetne aktivnosti. Također je naglašeno da je prezentirani brifing bio izrazito detaljan, a odgovori na postavljena pitanja precizni i jasni neostavljajući nimalo prostora za nejasnoće i nerazumijevanje.

Info- 5.pbr