5. Pješadijska brigada

U 5. pbr OS BiH održano takmičenje „Vojnički izazov“

19.11.2015

Tradicionalno i ove godine, 18.11.2015. godine održano je takmičenje na nivou 5. pbr OS BiH u disciplini „Vojnički izazov“. Ono što karakterizira ovogodišnje takmičenje odnosi se na činjenicu da u njemu pored ekipa 5. pbr OS BiH već drugu godinu za redom učestvuju i djelatnici vojske Republike Slovenije, odnosno ekipa iz sastava 1. brigade vojske R. Slovenije.

Pored razvijanja takmičarskog duha i druženja, primarni cilj ovog takmičenja je poboljšanje psihofizičke spremnosti i bojeve obučenosti pojedinaca i timova. "Vojnički izazov" je prema ranije propisanim propozicijama realiziran kao kombinacija takmičenja i to u: fizičkoj spremnosti, tj. kretanju pod opterećenjem na 10 km, vatrenoj obučenosti, tj. gađanju iz zračne puške i poznavanju određenih vojničkih vještina kao što su bacanje bombe u cilj i povlačenje tereta.

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja u disciplini "Vojnički izazov" je ekipa Komande 5. pbr i prištabnih jedinica, drugo mesto osvojila je ekipa 2. pješadijskog bataljona, dok je treće mjesto zauzela ekipa iz sastava 1. brigade vojske R. Slovenije.

Info- 5.pbr