5. Pješadijska brigada

Pripadnici komande 5. pješadijske brigade na pokloničkom putovanju manastirima u valjevskom kraju

6.6.2016

U skladu s Planom rada Ureda pravoslavnog dušebrižništva MO BiH za 2016. godinu, 01. i 02. juna 2016. godine, pravoslavni pripadnici komande 5. pješadijske brigade i jedinica s lokacije aerodroma i kasarne „Dubrave“, predvođeni brigadnim sveštenikom jerejem Ivanom Savinovićem, boravili su na pokloničkom putovanju manastirima u valjevskom kraju.

Prvog dana pokloničkog putovanja posjećeni su prelijepi srpski manastiri Jovana i Pustinja, gdje su se učesnici ovog pokloničkog putovanja poklonili svetinjama, upoznali sa historijatom manastira, kao i značaju manastira za pravoslavne vjernike kako valjevskog tako i ostalih srpskih krajeva.

Drugog dana pokloničkog putovanja posjećen je manastir Lelić, gdje su učesnici stigli na Svetu Liturgiju i poklonili se moštima svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Nakon obilaska manastira, putovanje je nastavljeno ka manastiru Ćelije, gdje su se poklonili moštima svetog Justina Ćelijskog. Od brigadnog sveštenika i sestrinstva manastira čuli su mnogo toga o životu i radu oca Justina Popovića kao i značaju samog manastira. Ljepota i monumentalno zdanje manastira Ćelije plijenilo je poglede svih posjetilaca.  

Kao i svako pokloničko putovanje pravoslavnim svetinjama, i ovo je bilo od velike duhovne koristi, jer za nove duhovne i životne podvige neophodno se okrijepiti vjerom i molitvom sa izvora duhovnosti što manastiri valjevskog kraja to vjernicima svakako daruju.

Info-5. pbr

3 FOTO GALERIJA