Operativna komanda

Jedinice OK OS BiH u istom tempu i peti dan protiv poplavne stihije

19.5.2014

Nastavak akcija pripadnika OK OS BiH u borbi protiv poplavne stihije i na spašavanju ljudskih života nastavlja se i petog dana istim tempom.

Na osnovu podataka iz Operativnog centra OK OS BiH, do 9:30 sati 19.05.2015.godine na terenu već aktivno djeluje 446 pripadnika OS BiH sa 43 motorna vozila, šest inžinjerijskih mašina i 9 čamaca. Rejoni u kojima su angažovane jedinice OK OS BiH ovog jutra su u područjima Bijeljine, Orašja, Šamca, Brčkog, Maglaja, Doboja i Žepča. Jedan helikopter Mi-8 MTV od ranih jutarnjih sati radi na postavljanju čeličnih ježeva u probijeni dio nasipa u s.Kopanice, općina Brčko.

Zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije, brigadni general Sakib Forić, nalazi se u rejonu Maglaja, gdje se trenutno vrši raščišćavanje grada poslije povlačenja poplavnih voda.

Tokom 18.maja 2014.godine OK OS BiH je na izvršenju zadataka u borbi protiv polave imala 1500 vojnih osoba, 72 motorna vozila, sedam inžinjerijskih mašina. Šest helikoptera je kroz 31 sat leta izvršavalo zadatke evakuacije ljudi i dostave hrane i lijekova.

U toku 19.maja 2014.godine broj angažovanih ljudskih i materijalnih resursa OK OS BiH na terenu će se povećavati radi obezbjeđenja osnovnog zadatka na spašavanju ugroženih ljudi.

Info- OK