Operativna komanda

Sedmi dan u misiji pomoći civilnom stanovništvu na poplavljenim terenima

22.5.2014

Jedinice Operativne komadne OS BiH i sedmog dana nastavljaju svoju odlučnu borbu protiv poplava i njenih posljedica na ugroženim područjima BiH.

Tokom 22. maja 2014. godine OK OS BiH je planirala da angažuje oko 800 vojnih osoba sa 82 motorna vozila i sedam inžinjerijskih mašina na zadacima utvrđivanja nasipa na rijeci Savi, sanaciji terena u širim rejonima Banja Luke, Doboja, Žepča, Orašja i Bijeljine. Helikopterske jedinice će u toku 22. maja 2014. godine biti upotrebljene na zatvaranju nasipa u s. Kopanice kod Orašja i transportu namirnica u poplavljena područja.

Prema podacima iz Operativnog centra OK OS BiH, u toku 21. maja 2014. godine, težište angažovanja jedinica OK OS BiH je bilo u područjima Orašja, Šamca i Bijeljine. Iako vodostaj rijeke Save pokazuje tendenciju opadanja, još uvijek je najkritičnije stanje u s.Kopanice kod Orašja, gdje helikopteri OS BiH transportuju materijal za zatvaranje probijenog dijela nasipa. Operativna komanda OS BiH je tokom 21. maja 2014. godine na terenu imala 766 vojnih osoba sa 88 motornih vozila, 10 inžinjerijskih mašina i tri helikoptera.

Paralelno sa rukovođenjem trenutnim operacijama na terenu, u Operativnoj komandi OS BiH se izrađuju planovi budućeg djelovanja komandi i jedinica OK OS BiH u izvršavanju zadataka na pružanju pomoći civilnom stanovništvu u sanaciji poplavljenih područja.

Info- OK OS BiH