Operativna komanda

Komandant NATO štaba u Sarajevu posjetio Komandu OK OS BiH

15.10.2014

Komandant Operativne komande OS BiH general major Dragan Vuković primio je u posjetu 14.10.2014. godine, komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Christopher J. Pettyja.


Radni sastanak je protekao u prisustvu zamjenika komandanta OK OS BiH brigadnog generala Ivice Jerkića i brigadira Mirsada Ahmića kao i pratioca generala Pettyja, glavnog narednika Douglas Imfeld-a i kapetana Matthew Perkins-a.

Na početku posjete, general major Dragan Vuković je upoznao brigadnog generala Christopher J. Pettyja sa nadležnostima, zadacima i misijama OK OS BiH kao i izazovima sa OS BiH u 2014. i 2015. godini. Poseban akcenat u brifingu generala Vukovića stavljen je na protuminske akcije OS BiH kao i pomoć civilnom stanovništvu u toku elementarne nepogode, poplava u 2014. godini.

Brigadni general Christopher J. Petty je izrazio zabrinutost zbog malog budžeta za OS BiH koji nije usklađen sa potrebama OS BiH. Istovremeno, general Petty je izrazio veliko zadovoljstvo za uspješno realizovanu misiju OS BiH u pomoći civilnom stanovništvu u toku poplava polovinom 2014. godine. Kao glavni cilj saradnje sa OS BiH, general Petty je naveo pružanje pomoći Oružanim snagama BiH kroz različite vidove obuke komandi i jedinica OS BiH. General Petty je pokazao posebno interesovanje za proces obuke jedinica OS BiH po konceptu OSS (Operational Capabilities Concept).

Saradnja OS BiH i NATO štaba u Sarajevu će uspješno biti nastavljena i u narednom periodu, zaključak je svih učesnika ovog radnog sastanka.

info-OK OS BiH