Operativna komanda

Savezna Republika Njemačka donirala deminersku opremu Oružanim snagama BiH

28.10.2014

Ceremonija primopredaje donirane deminerske opreme Oružanim snagama BiH od strane SR Njemačke održana je 28.10.2014. godine, u kasarni „Rajlovac OS BiH“ u Sarajevu. Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Ambasade SR Njemačke i Norveške narodne pomoći.

Ambasador SR Njemačke dr. Christian Hellbach svečano je predao zamjeniku ministra odbrane BiH, gospodinu Živku Marjancu, deminersku opremu u vrijednosti od 57.305 KM, koja će biti korištena u Deminerskom bataljonu OS BiH. Komplet donirane deminerske opreme sadrži 10 metal-detektora, 10 trimera i pet motornih testera, čija će upotreba značajno uticati na povećanje produktivnosti Deminerskog bataljona OS BiH u procesu deminiranja.

Zamjenik ministra odbrane BiH, gospodin Živko Marjanac, je izrazio zahvalnost Vladi SR Njemačke na doniranim sredstvima ističući da je građanima BiH, ovim putem, osigurana veća sigurnost i bolji uslovi života.

Prema riječima ambasadora SR Njemačke dr. Hellbacha donirana deminerska oprema predstavlja dio doprinosa Vlade SR Njemačke u deminiranju BiH, te da će ovom opremom biti deminirane nove površine i povećana produktivnost rada deminerskih jedinica OS BiH. Ambasador SR Njemačke je istakao da su OS BiH najveća i najefikasnija organizacija koja učestvuje u deminiranju BiH i da će i dalje ostati jedan od bližih partnera SR Njemačke.

Vlada SR Njemačke i Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke su, u toku 2013. godine, u proces humanitarnog deminiranja u BiH uložili 3.2 miliona KM, dok su donacije u 2014. godini iznosile 2 miliona KM. Poslije elementarne nepogode poplava i klizišta polovinom 2014. godine, Vlada SR Njemačke je dala saglasnost za povećanje donacija u BiH za dodatnih 2 miliona KM, od kojih sredstava je izvršena nabavka donirane deminerske opreme za OS BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba       

10 FOTO GALERIJA