Operativna komanda

Održana Inicijalna planska konferencija za vježbu „Dinamičan odgovor 15-6“

23.12.2014

Inicijalna planska konferencija za vježbu „Dinamičan odgovor 15-6“, održana je 18.12.2014. godine u kasarni „Rajlovac-OS BiH“, u Sarajevu. Primarna jedinica u vježbi „Dinamičan odgovor 15-6“, koja će se realizovati u junu 2015. godine, je 6. pješadijska brigada sa elementima borbene i logističke podrške drugih jedinica OS BiH.

Cilj konferencije, razvijanje inicijalnog plana vježbe (EXPLAN) i utvrđivanje zadataka u pripremnom dijelu vježbe je u potpunosti ispunjen. Učesnici konferencije su usaglasili naredne aktivnosti do sljedećeg planskog sastanka, Glavne planske konferencije, koja će biti realizovana u februaru ili početkom marta 2015. godine na lokaciji komande 6. pbr.

Vježba „Dinamičan odgovor 15-6“ ima za cilj provjeru i unapređenje sposobnosti komande 6. pbr i komandi bataljona 6. pbr da u realnom vremenu planiraju i realizuju operacije podrške civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda. Komandant 6. pbr brigadni general Radovan Ilić naglasio je važnost realizacije vježbe „Dinamičan odgovor 15-6“, kroz koju se želi unaprijediti saradnja komande i jedinica 6. pbr sa EUFOR-om i civilnim strukturama. U vježbi „Dinamičan odgovor 15-6“ očekuje se i učešće državnih, entitetskih i organizacija Brčko distrikta koje imaju primarnu odgovornost reagovanja u slučaju elementarnih ili drugih nepogoda.

Inicijalnu plansku konferenciju je zatvorio brigadir Ahmić Mirsad OCE (Officer Conducting excercise), iznoseći zaključke sa iste te obaveze koje predstoje između inicijalne planske konferencije i glavne planske konferencije.

U pripremi i realizaciji vježbe, HQ EUFOR-a je izrazila svoju spremnost za pružanje podrške naporima koje čine OS BiH.

Na inicijalnoj planskoj konferenciji za vježbu „Dinamičan odgovor 15-6“ prisustvovalo je 53 pripadnika OS BiH i 13 pripadnika EUFOR-a.

Info- OK OS BiH