Operativna komanda

Bosna i Hercegovina domaćin Međunarodnog kursa za ocjenjivače po NATO programu „OCC E&F- ETC 30“

19.5.2015

U periodu od 18. do 22. maja 2015. godine, na lokaciji Centra za borbenu obuku i Centra za borbene simulacije na Manjači kod Banja Luke, u organizaciji Glavne komande NATO-a za Evropu (MPD SHAPE), održat će se 30. Međunarodni kurs za ocjenjivače po konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) gdje će se internacionalni studenti obučiti za buduće ocjenjivače po pitanju ocjenjivanja interoperabilnosti jedinica po NATO standardima.

Predvođeni Direktorijatom sastavljenim od iskusnih instruktora iz NATO i PfP zemalja koji je sastavljen od 17 članova, od kojih je sedam certifikovanih oficira iz OS BiH, planirano je da se na kursu obuči 28 polaznika, među kojima je i šest pripadnika OS BiH. Polaznici kursa dolaze iz 15 različitih zemalja.

OS BiH su i ovom prilikom iskazale organizacijsku spremnost da prihvate domaćinstvo ovako važnom događaju.

NATO program ocjenjivanja interoperabilnosti i operativnih sposobnosti (OCC E&F) je program za unapređenje dostignutog nivoa obuke u interoperabilnosti i sposobnosti partnerskih jedinica, deklarisanih po OCC programu, za eventuelno učešće u budućim NATO vođenim misijama.

Vježba 4. pješadijske brigade OS BiH, “Dinamičan odgovor 15-4” činit će platformu za realizaciju kursa što će polaznicima pružiti priliku da na terenu primjene stečena znanja u ocjenjivanju interoperabilnosti deklarirane 1. čete 1. pješadijskog bataljona iz sastava 4. pbr OS BiH tokom NATO evaluacije, nivo-1 (NATO Evaluation Level-1).

Organizacija i realizovanje Međunarodnog kursa „OCC E&F ETC 30“ je izuzetno važan događaj kako za Oružane snage BiH tako i za Bosnu i Hercegovinu. Ovom aktivnošću potvrđuje se do sada izgrađen nivo osposobljenosti i razvoja OS BiH za organizaciju jednog ovakvog međunarodnog kursa.

Na poligonu Manjača su, u periodu od 10. do 15. maja 2015. godine, izvršene posljednje pripreme za realizovanje kursa. Svečana ceremonija dodjele certifikata učesnicima, bit će održana 22. maja 2015. godine u kasarni Kozara u Banja Luci.

Info-OK OS BiH