Operativna komanda

Posjeta brigadnog generala Mirsada Ahmića deminerskim radilištima

4.9.2015

Zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Mirsad Ahmić 03.09.2015. godine posjetio je deminerska radilišta „Brajići“ i „Vranovići Smetovi“ uz prisustvo predstavnika OK OS BiH, brTP i komandanta deminerskog bataljona majora Izudina Muftića. Oba deminerska radilišta se nalaze u blizini naseljenih mjesta gdje lokalno stanovništvo živi i radi, što govori o značaju deminiranja navedenog terena.

Deminersko radilište „Brajići“ se nalazi u blizini gradova Vitez i Travnik. Njegova površina je 48.345 m2 i demineri su kroz radne staze očistili 7.026 m2, a mašinski je pripremljeno 19.000 m2.

Deminersko radilište „Vranovići Smetovi“ je u općini Zenica, površine 65.045m2. Na ovom prostoru je tokom ratnih dejstava ispuštena kasetna municija zbog čega je za radove na ovom radilištu angažovan specijani tim za kasetnu municiju koji koristi lokatore za traganje kasetnih projektila. 

Cilj posjete brigadnog generala Ahmića deminerskim radilištima je bio sticanje uvida u stvarno stanje na radilištima i poboljšanje uslova rada deminera, a na kraju posjete general je dao smjernice za daljnji rad komande i jedinica deminerskog bataljona.

Info-brTP