Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Pripadnici helikopterske posade posjetili malu Amnu

29.5.2014

Dana 15.05.2014. godine helikopterska posada 2. helikopterskog skvadrona, koja je učestvovala u veoma zahtjevnoj misiji spašavanja četveromjesečne bebe Amne iz Maglaja, u petak 23.05.2014. godine posjetila je malu Amnu u njenom domu u Maglaju.

Posada je istakla da su okolnosti spašavanja i složeni meteo uslovi, kao i starosna dob male Amne,  posebno predstavljale faktor povećanog rizika prilikom izvršenja ovog zrakoplovnog zadatka, tako da je njihova kombinacija u pomenutom slučaju činila  ovaj zadatak  jednim od najtežih i najopasnijih u historiji Zračnih snaga BiH.  Helikopterska posada je pokazala veliku hrabrost i profesionalizam kako u pripremi tako i u samom izvršenju zadatka, a kruna zadatka jeste spašavanje jednog malog ljudskog života.

Prilikom same posjete domu male Amne, njeni roditelji su istakli hrabrost i veliki profesionalizam posade, te se zahvalili na požrvovanosti helikopterske posade prilikom spašavanja njihove kćerke.

Posada se zahvalila na lijepim riječima Amninih roditelja i istakla da je njihovo spašavanje bilo samo jedan od zadataka iz misije br ZS i PZO, a u službi građana Bosne i Hercegovine.

Info- br ZS i PZO